bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki minister protestnike proti varčevanju primerjal s Hitlerjem

Deli na:

Češki minister za finance Miroslav Kalousek je organizatorje demonstracij proti varčevalnim ukrepom vlade primerjal z Adolfom Hitlerjem. Gibanje z imenom Holešovski poziv, ki je prejšnji teden priredilo več protestnih shodov, želi po mnenju Kalouseka spodkopati demokratični sistem na Češkem.

"Tudi nek slikar je nekoč v Nemčiji govoril o novem, pravičnem redu," je Kalousek v pogovoru za češko televizijo namignil na nacističnega voditelja. Takšne izjave po njegovem mnenju vodijo v propad, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Izjave ministra so v češkem tisku danes dvignile nemalo prahu. Kalousek je medtem na poziv omenjenega gibanja že obrazložil, da se njegove izjave ne tičejo demonstracij proti vladi in njenim varčevalnim ukrepom, ampak demokratičnega sistema kot takega.

Kot je pojasnil minister, je sam organizator protestov, nekdanji disident Slavek Popelka, izjavil, da je cilj gibanja Holešovski poziv odstop vlade in predsednika države, poleg tega pa tudi ukinitev političnih strank in zamenjava sodnikov.Po mnenju Popelka ljudje svojo jezo usmerjajo proti predstavniški demokraciji, saj naj bi bili politiki skorumpirani in nesposobni. Popelka tudi trdi, da bi bilo treba sprejeti zakon, po katerem bi se lahko izvedlo referendume o perečih zadevah.

Na tisoče ljudi je prejšnji četrtek in petek v številnih čeških mestih protestiralo proti desnosredinski vladi premiera Petra Nečasa. Zahtevali so umik varčevalnih ukrepov, med katerimi je tudi ponovni dvig davka na dodano vrednost. Že 1. januarja se je davek na živila in zdravila na Češkem zvišal za štiri odstotke.

Gibanje, ki se imenuje po moravskem mestu Holešov, je sporočilo, da bodo nadaljevali z demonstracijami. Izjave češkega ministra za finance pa sicer gibanja niso presenetile, saj je znan po odmevnih nastopih. Septembra lani je mlajšemu moškemu na praški ulici prisolil zaušnico, saj naj bi ga ta neutemeljeno zmerjal. Že leta 2008 pa je politiku iz vrst opozicijskih socialdemokratov javno pokazal sredinca, potem ko ga je ta označil za duševno motenega.