GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Klaus: Razpad Češkoslovaške je bolj koristil Slovaški

Deli na:
Klaus: Razpad Češkoslovaške je bolj koristil Slovaški

Foto: Reuters

Razpad Češkoslovaške pred 20 leti je več koristi prinesel Slovaški kot Češki, je danes ob obisku slovaškega predsednika Ivana Gašparoviča v Pragi dejal češki predsednik Vaclav Klaus, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, slovaško gospodarstvo v nasprotju s tistim na Češkem in v Evropski uniji kot celoti trenutno ni v krizi. "Letošnja gospodarska rast je 2,6-odstotna, kar ne kaže na krizo," je po pogovorih s slovaškim kolegom dejal češki predsednik. Dodal je, da se je BDP na prebivalca na Slovaškem v zadnjih 20 letih povečal za sto odstotkov, na Češkem pa le za 50 odstotkov.

Gašparovič je dejal, da so za gospodarski uspeh njegove države zaslužni tuji vlagatelji in reforme. "Morali smo iti skozi velike reforme, po letu 1989 smo morali sprejeti popolnoma novo zakonodajo, potrebovali smo tuje vlagatelje. Prvi korak so bile prav te naložbe, konkretno naložbe v avtomobilsko industrijo, ko je k nam prišel Volkswagen," je poudaril po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta.

Dodal je, da je največ tujih vlagateljev na Slovaško prišlo, ko je država postala članica EU in zveze Nato, s čimer je svetu pokazala, da je odgovorna država.

Oba predsednika sta sicer izpostavila, da so odnosi med državama in njunimi državljani odlični in da jih ne obremenjuje nobeno nerešeno in boleče vprašanje.