Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija v protikorupcijski akciji prijela vodjo urada češkega premiera

Deli na:
Policija v protikorupcijski akciji prijela vodjo urada češkega premiera

Foto: Reuters

Češka policija je včeraj v protikorupcijski akciji v Pragi prijela vodjo urada češkega premiera Petra Nečasa, Jano Nagjovo, in štiri politike, povezane z njegovo desnosredinsko Demokratsko državljansko stranko (ODS), poročanje čeških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Češki mediji so poročali, da je skupina za boj proti organiziranemu kriminalu preiskala urad premiera v središču Prage, kakor tudi domove in pisarne vplivnih podjetnikov, povezanih z Nečasovo stranko. Med prijetimi naj bi bili štirje politiki, med njimi dva nekdanja poslanca ter dva vladna uslužbenca.

Policija navedb še ni potrdila. "V tem trenutku ne bom potrdil ničesar, akcija še traja," je za AFP dejal tiskovni predstavnik policijske skupine za boj proti organiziranemu kriminalu Pavel Hantak.

Analitiki v Pragi menijo, da bi lahko bila akcija usodna za Nečasovo desnosredinsko manjšinsko vlado, ki je od začetka mandata leta 2010 "preživela" sedem glasovanj o nezaupnici.

Nečas se je na dogajanje odzval včeraj pozno popoldne, ko je zavrnil pozive k odstopu. "Nimam nikakršnega razloga, da bi razmišljal o svojem odstopu in posledično padcu vlade," je poudaril na novinarski konferenci. Ob tem je potrdil aretacijo Nagjove, a dodal, da njegovo zaupanje vanjo ostaja nespremenjeno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vidno ogorčen premier je ob tem kritiziral ravnanje preiskovalcev. Vprašal se je, kako je mogoče, da ima nadzor nad akcijo državno tožilstvo v mestu Olomuc, čeprav je večina aretacij potekala v Pragi in osrednji Češki.

Za petek je sicer sklican krizni sestanek češkega predsednika Miloša Zemana ter Nečasa in prvega moža največje opozicijske stranke, socialdemokratov (CSSD) Bohuslava Sobotke.