Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češka vlada danes po zaupnico v parlament, a uspeh vprašljiv

Deli na:
Češka vlada danes po zaupnico v parlament, a uspeh vprašljiv

Foto: Reuters

Češki parlament bo danes glasoval o zaupnici vladi novega češkega premiera Jirija Rusnoka, ki pa bo težko uspela. Vladi 52-letnega levosredinskega politika, ki ga je na ta položaj imenoval češki predsednik Miloš Zeman, namreč nasprotujejo stranke prejšnje desnosredinske češke vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanci Demokratske državljanske stranke (ODS) prejšnjega premiera Petra Nečasa ter manjših strank TOP 09 in Lidem, bodo predvidoma glasovali proti zaupnici vladi. Ker naj bi imeli v 200-članskem spodnjem domu parlamenta tesno večino, bo zaupnica verjetno padla. Mnenja med socialdemokrati (ČSSD) so razdeljena in ni povsem jasno, kako bodo na koncu glasovali.

Levo usmerjeni Zeman je Rusnoku, svojemu svetovalcu za finančne zadeve, pred mesecem dni kljub nasprotovanju strank, ki si bolj želijo predčasne volitve, zaupal vodenje prehodne vlade. Novi kabinet sta Zeman in Rusnok predstavila kot "vlado strokovnjakov", a več kot tretjina Čehov ga vidi kot "vlado prijateljev Miloša Zemana".

Predsednik pri tako pomembnem koraku sicer ne more mimo volje poslancev, saj mora vlada v skladu s češko zakonodajo v mesecu dni po imenovanju prestati glasovanje o zaupnici v parlamentu, v nasprotnem primeru pa pade.



Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bi se Rusnokov kabinet sicer ne glede na vse z Zemanovo pomočjo lahko obdržal na oblasti do prihodnjih volitev maja 2014. Ustava predsedniku resda nalaga, da mora, če zaupnica ni izglasovana, poiskati nove rešitve, a mu ne določa izrecnih rokov. Poleg tega bi lahko zavlačeval tako, da bi za premiera znova imenoval Rusnoka.

Mnogi opozarjajo, da si Zeman, prvi neposredno izvoljeni češki predsednik, prisvaja pristojnosti in igra v sedanji politični krizi glavno vlogo, medtem ko bi kot predsednik moral biti le opazovalec. Dpa tudi piše, da se Rusnokova vlada ne ozira na to, da še nima potrditve parlamenta, saj je že zamenjala 97 vodilnih ljudi v državnih podjetjih in upravi.

Prejšnji češki premier Nečas je odstopil 17. junija zaradi odmevne korupcijske afere in obenem afere z vohunjenjem, ki je zadela tako njega kot njegove najtesnejše sodelavce.