nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Carnajev je kriv, grozi mu usmrtitev ali pa dosmrtni zapor.

Deli na:
Carnajev je kriv, grozi mu usmrtitev ali pa dosmrtni zapor.

Foto: Reuters

Ameriška porota je včeraj 21-letnega Džoharja Carnajeva soglasno spoznala za krivega terorističnega napada na cilju bostonskega maratona 15. aprila leta 2013, v katerem so umrli trije ljudje, 264 pa je bilo ranjenih. 12-članska porota je potrebovala enajst ur za odločitev, ki pomeni, da mu grozi usmrtitev ali pa dosmrtni zapor.

Odločitev porote o kazni bo znana po drugi fazi sodnega procesa, ki se bo začela v začetku prihodnjega tedna, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil sodnik George O'Toole.

Po poročanju medijev ga je porota spoznala krivega v vseh 30 točkah obtožnice, od katerih mu je v 17. zagrožena smrtna kazen. Spoznala ga je za krivega bombnega napada, ki je bil najhujši teroristični napad na ozemlju ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ter z njim povezanega umora policista, ugrabitve avtomobila ter strelskega spopada s policijo, ko je bil po napadu z bratom Tamerlanom na begu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Džoharju Carnajevu, muslimanskemu imigrantu s čečenskimi koreninami, ki je postal ameriški državljan leta 2012, sedaj grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Carnajev, bled in brez izrazitega odziva, je ob izreku odločitve porote stal ob svojih odvetnikih. V dvorani so bili tudi preživeli.

Trije ljudje so bili ubiti, 264 pa je bilo ranjenih, med njimi jih je 17 izgubilo okončine, ko sta ob koncu znanega maratona v Bostonu 15. aprila 2013 odjeknili eksploziji dveh bomb. Džoharja so prijeli štiri dni kasneje, ko se je ranjen skrival v čolnu, na katerem je s krvjo napisal, da je napad maščevanje za ameriške vojne v Iraku in Afganistanu.

Prvi del procesa je trajal mesec dni. Tožilstvo je na sojenju imelo 92 prič, predložilo pa je tudi številne fotografije in video posnetke krvavega napada.

Obramba, ki je imela samo štiri priče, je skušala poroto prepričati, da je Carnajev zločin izvršil pod vplivom in pritiskom starejšega brata Tamerlana Carnajeva, ki je kupil sestavne dele za dve bombi in raziskal, kako bombi sestaviti in sprožiti. Na obeh bombah so bili le njegovi prstni odtisi.

Takrat 26-letni Tamerlan je umrl štiri dni po terorističnem napadu med begom pred policijo. Ko sta se brata zapletla v strelski obračun s policijo, je bil Tamerlan ranjen, Džohar pa ga je med begom še povozil in pokončal. Sam se je hudo ranjen skril v čoln na dvorišču hiše v predmestju Bostona, kjer so ga ujeli.

Tožilstvo je poudarjalo, da sta bila Tamerlan in Džohar partnerja, ki sta se imela za verska bojevnika. "S postavitvijo nahrbtnika z bombo poleg otrok na cilju bostonskega maratona, je Carnajev sprejel hladnokrvno odločitev, da kaznuje Ameriko za vojne v muslimanskih državah," je dejal zvezni tožilec Aloke Chakravarty v ponedeljek v sklepni besedi na sojenju, napad pa označil za premišljeno, namerno in krvoločno teroristično dejanje. Tožilstvo zanj zahteva smrtno kazen.