nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združenje Sever, se vam res tako toži po stari Jugi?

Deli na:
Združenje Sever, se vam res tako toži po stari Jugi?

Foto: Arhiv Reporterja

Le kaj imata skupnega 75. obletnica nacističnega napada na Jugoslavijo in 25 let od slovenske osamosvojitve? Nič! Kaj imata skupnega 75. obletnica ustanovitve OF in 27. obletnica akcije Sever? Še enkrat nič! A kot kaže, v policijsko veteranskem Društvu Sever za Pomurje menijo drugače.

Tem štirim, zanje pomembnim zgodovinskim trenutkom so posvetili jutrišnji spominski pohod od Bogojine, kjer bodo najprej obudili spomine na zasilni zbirni center za vojne ujetnike, urejen v tamkajšnji OŠ, do Sebeborcev in domačije Ervina Vagnerja.

V njegovi hiši je bilo v času priprav na slovenski osamosvojitev v letu 1990 in 91 shranjeno policijsko orožje. Po sramotni razorožitvi slovenske TO, vsa odgovornost pade na takratnega poveljnika TO generala Ivana Hočevarja in vrhovnega poveljnika Milana Kučan, je obstajala verjetnost in nevarnost, da bodo zvezne jugoslovanske oblasti skušale razorožiti tudi slovensko milico in druge organe za notranje zadeve.

V svojih objektih so ti hranili arzenal orožja, namenjen protiterorističnemu delovanju ali za primer vojne, orožje rezervnega sestava milice in narodne zaščite. Da se ne ponovi zgodba z orožjem TO, se je to orožje iz skladišč preselilo na tajne lokacije in ena od teh je bila tudi v Sebeborcih 76 v hiši Erika Vagnerja. Na prigodni slovesnosti bodo podelili priznanja PVD Sever za Pomurje in na pročelju Vagnerjeve hiše odkrili spominsko ploščo hranitelju orožja.

Po eni strani vse lepo in prav, kajti ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije bi zaveden Slovenec pričakoval, da se bo vsaj letos zvrstilo več spominskih slovesnosti, ne pa da v parlamentu poslanci vladajoče koalicije glasujejo proti izvedbi proslav na osnovnih in srednjih šolah.

Policisti, takrat še miličniki, so bili v desetdnevni vojni za Slovenijo najtrdnejši steber obrambe, na prekmurska tla skoraj ni stopila noga agresorske JLA, enote v obmejnih stražnicah pa so se predajale ena za drugo. Kot zavednega Slovenca me zanima, kaj imajo skupnega dogodki in ljudje iz našega osamosvajanja z nacističnim napadom na kraljevino Jugoslavijo in ustanovitvijo Protiimperialistične fronte – OF.

Ste mar pozabili, da ste policijska veteranska organizacija, zato ikonografija preteklosti s peterokrakimi zvezdami na praporih ne sodi na take dogodke. In če ste pozabili, dodajte datumom, ki se jih želite spomniti, še 4. in 25. maj, 22. junij in 4. julij, da o 9. maju niti ne govorim, pozabite pa na Hodoš, Gederovce, Prosenjakovce, Gornjo Radgono, Dolgo vas.