cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron Škotsko svari pred "skokom v neznano"

Deli na:
Cameron Škotsko svari pred "skokom v neznano"

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je pred današnjim obiskom na Škotskem tamkajšnje prebivalce vnovič pozval, naj na referendumu prihodnji teden zavrnejo neodvisnost. Odločitev za to bi bila "skok v neznano", medtem ko jih v nasprotnem primeru čaka "svetla prihodnost", v luči tesnega izida, ki ga napovedujejo ankete, prepričuje Cameron.

"Združeno kraljestvo je dragocena in posebna država. To je na kocki. Zatorej naj ne bo nihče na Škotskem v dvomih: strašno si želimo, da ostanete, nočemo, da bi ta družina narodov razpadla," je v prispevku v časniku Daily Mail zapisal Cameron.

"Če Združeno kraljestvo razpade, bo razpadlo za zmeraj. Tako je določitev za vas jasna: skok v neznano z glasom 'za' ali svetlejša prihodnost za Škotsko z glasom 'proti'. V Združenem kraljestvu imate lahko najboljše iz obeh svetov," je zapisal. Ponovil je obljubo je, da bi škotski parlament v primeru zavrnitve neodvisnosti prejel dodatne pristojnosti.

Britanski premier je poziv na Škote naslovil tik pred za danes predvidenim obiskom Škotske, kamor se bosta poleg njega podala tudi vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband in predsednik koalicijskih liberalnih demokratov Nick Clegg. Cameron in Clegg bosta zaradi tega izpustila redna tedenska vprašanja premierju v parlamentu.



Voditelji glavnih treh strank na Otoku sicer po Škotski ne bodo potovali skupaj. V skupni izjavi pred obiskom pa so sporočili: "Veliko stvari nas ločuje - a o eni zadevi se goreče strinjamo: Združenemu kraljestvu je bolje skupaj."

Obisk je trojica naznanila v torek, potem ko so ankete pokazale, da se je trend glede podpore neodvisnosti obrnil - v eni od javnomnenjskih raziskav so podporniki celo v rahlem vodstvu pred nasprotniki, v drugi pa sta tabora izenačena.

Škotski premier Alex Salmond je Camerona, Clegga in Milibanda že označil za "voditelje Westminstra z najmanj zaupanja doslej" in menil, da bo njihov obisk le še okrepil podporo neodvisnosti, poroča BBC.