franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Veliki Britaniji preiskava o vpletenosti visokih politikov v zlorabe otrok

Deli na:
V Veliki Britaniji preiskava o vpletenosti visokih politikov v zlorabe otrok

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je včeraj napovedal temeljito preiskavo obtožb o zlorabah otrok, v katerih so domnevno sodelovali tudi visoki britanski politiki. "Absolutno sem odločen, da bomo tem obtožbam prišli do dna in noben kamen ne bo stal neodkrit, da bomo le izvedeli resnico o tem, kaj se je zgodilo", je dejal Cameron.

Po seriji škandalov, ki vključujejo zlorabe otrok v nekaterih javnih ustanovah, so ministri obljubili obširno preiskavo o tem, kako se državni organi soočajo s takšnimi primeri.

Na Otoku že dolgo krožijo govorice, da naj bi v Westminstru obstajal krog pedofilov; ob tem ni jasno, kako je televizijski zvezdni Jimmy Savile preživel desetletja kot spolni prestopnik, ne da bi ga pri tem ujeli.

Govorice se navezujejo na dokumentacijo, ki naj bi jo zbral poslanec Geoffrey Dickens leta 1983. Ta naj bi vsebovala obtožbe proti številnim poslancem in drugim javnim osebnostim.

Dokumentacija naj bi bila predana notranjemu ministrstvu, a je kasneje izginila.



Britansko notranje ministrstvo je namreč razkrilo, da so izgubili 114 datotek, povezanih s pritožbami, ki so jih prejeli zaradi zlorab otrok med letoma 1979 in 1999. Kot so pojasnili, so zanje sklepali, da so bile uničene, izgubljene ali jih niso našli.

Britanska notranja ministrica Theresa May je tako naročila novo preiskavo, kjer bodo preiskali tudi, kako se je notranje ministrstvo soočalo z obtožbami proti javnim osebnostim. Preiskavo bo vodil predsednik dobrodelne britanske otroške organizacije NSPCC Peter Wanless.

Minister, ki je vodil notranje ministrstvo v času izginotja dokumentov, Leon Brittan je vztrajal, da se je z obtožbami primerno soočil. Potrdil je tudi, da je prejel kup papirjev, ki so vsebovali obtožbe o hudih spolnih prekrških in dejal, da jih je predal naprej pristojnim na ministrstvu za takšna vprašanja, kar je bila po njegovih besedah "običajna in pravilna praksa".

Zadnje čase Veliko Britanijo pretresajo novice o nekdanjih pedofilskih aferah znanih osebnosti. Tako je sodišče minuli teden spoznalo za krivega televizijskega zvezdnika Rolfa Harrisa, ki naj bi dekleta zlorabljal med letoma 1969 in 1986. Že pred tem so več kot 500 prijav spolnih zlorab žrtve podale proti nekdanjemu voditelju britanske televizije BBC, sicer že pokojnemu Jimmyju Savilu.