Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Camerona razkurilo rusko zbadanje o »majhnem otoku« Veliki Britaniji

Deli na:
Camerona razkurilo rusko zbadanje o »majhnem otoku« Veliki Britaniji

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron se je danes zelo burno postavil v bran zgodovini in dosežkom Velike Britanije, ki jo je neki neimenovani ruski uradnik pred tem označil za "le majhen otok", ki ga nihče ne upošteva. Po mnenju Camerona je težko najti narod, ki ga odlikuje "bolj ponosna zgodovina, večje srce ali večja odpornost".

V pogovoru z novinarji na vrhu skupine G20, ki poteka v ruskem Sankt Peterburgu, je nek ruski uradnik dejal, da Velike Britanije nihče ne upošteva. Cameron, ki ga verjetno še boli poraz v parlamentu glede Sirije, zaradi katerega je izgubil naklonjenost ZDA, se je odzval zelo burno in čustveno.

"Velika Britanija je otok, ki je pomagal odpraviti suženjstvo, ki je izumil večino stvari, ki so bile vredne izuma, vključno z vsemi športi, ki se trenutno igrajo na svetu, in ki je še vedno vir umetnosti, literature in glasbe, ki navdušujejo ves svet," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal britanski premier.

To pa še ni bilo dovolj. Cameron je namreč med drugim spomnil še na zasluge Velike Britanije - šestega največjega gospodarstva na svetu, kot ni pozabil omeniti - pri zatiranju fašizma v Evropi in pri poteku druge svetovne vojne nasploh. Sicer pa se je spomnil še Severne Irske in dodal, da država ni le otok, pač pa skupek otokov. "Ne želim, da bi se kdo počutil izpuščenega," je dodal.


Cameronov urad je tudi zahteval "pojasnilo" Kremlja glede opazk, a je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, ki naj bi sporne besede po navedbah nekaterih virov izrekel, zagotovil, da vse skupaj "zagotovo" nima nič opraviti z njim. "Ne vem, čigavo stališče te besede predstavljajo - zagotovo ne našega," je dejal in dodal, da imata Moskva in London zelo "pozitiven" odnos.

Cameronov buren odziv ima verjetno kaj opraviti z vsemi udarci, ki jih je zaradi glasovanja britanskega parlamenta, ki ni prižgal luči britanskemu posredovanju v Siriji, že prejel s strani ZDA. Tako se bo na primer v Rusiji na štiri oči z ameriškim predsednikom Barackom Obamo srečal francoski predsednik Francois Hollande, Cameron pa ne.

Ameriški državni sekretar John Kerry je ob tem Francijo pred dnevi opisal kot "najstarejšo zaveznico" ZDA, kar so mnogi interpretirali kot neposredno zaušnico Londonu.

Cameronov tiskovni predstavnik je danes dodal, da "ni skrivnost", da Velika Britanija in Rusija pri vprašanju Sirije, ki je zasenčila druge teme na vrhu G20, stojita na nasprotnih bregovih. A je pri razreševanju situacije potreben "odločen, a konstruktiven pristop", ki bi ga moral odražati tudi "jezik, ki ga ljudje uporabljajo".