ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron in Merklova za konkurenčno EU, proti davčnim utajam

Deli na:
Cameron in Merklova za konkurenčno EU, proti davčnim utajam

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier David Cameron se strinjata, da mora Evropa postati "konkurenčnejša in fleksibilnejša" ter hitreje sklepati prostotrgovinske sporazume s tretjimi državami. Voditelja bosta poleg tega v skupini G8 pozvala h "konkretnemu ukrepanju" proti davčnim utajam, so danes sporočili iz Londona in Berlina.

Kot so ob koncu dvodnevnega srečanja istočasno sporočili iz britanske in nemške vlade, bosta skušala na junijskem vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije ostale voditelje prepričati, da je treba sprejeti enotne standarde za obdavčenje mednarodnih podjetij.

Stališča Londona in Berlina glede boja proti davčnim utajam in prevaram v okviru EU so podobna, v Berlinu pa si želijo, da bi London naredil več v boju proti davčnim oazam - tako npr. Deviški in Kajmanski otoki ali v Evropi Kanalski otoki in Gibraltar namreč spadajo pod britansko krono, čeprav niso del Združenega kraljestva.

Voditelja sta govorila še o vojni v Siriji, situaciji v Afganistanu in iranskem jedrskem programu ter o evropskih vprašanjih.

Cameron je v petek skupaj z družino pripotoval v dvorec Meseberg, ki je kakšnih 70 kilometrov oddaljen od Berlina, kjer se je nato zvečer in danes dopoldne za zaprtimi vrati pogovarjal z Merklovo. Kot se je napovedovalo, naj bi kanclerko predvsem pozval k reformam v smeri bolj prilagodljive EU.

Cameron, katerega konservativna stranka ima močno evroskeptično krilo, namreč obiskuje evropske voditelje z namenom doseči spremembe v ustroju EU. Med drugim si Velika Britanija želi zagotoviti možnost, da je izvzeta iz nekaterih evropskih zakonov.

V začetku leta je Cameron napovedal, da bo poskušal državi izpogajati nov položaj v uniji, nakar bodo Britanci najkasneje leta 2017 znova odločali o članstvu v EU, zaradi česar je bil deležen ostrih kritik iz Francije in Nemčije. Kot najboljši možen izid za Veliko Britanijo je sicer sam premier ocenil "članstvo v reformirani EU".