Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron na Škotskem opozarja pred bolečo ločitvijo

Deli na:
Cameron na Škotskem opozarja pred bolečo ločitvijo

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je pred četrtkovim referendumom o neodvisnosti Škotske danes še zadnjič obiskal Škotsko, kjer je opozoril, da bo glas "za" pomenil "bolečo ločitev" s težkimi posledicami.

"Prosim vas, ne razbijte te družine," je pozval škotske volivce v Aberdeenu v doslej najbolj prepričljivem govoru pred referendumom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Poti nazaj ne bo. Nobene ponovitve," je dejal v govoru, s katerim skuša znova pripomoči k padcu referenduma, medtem ko ankete napovedujejo tesen izid.

"Z glavo, srcem in dušo si želimo, da bi ostali," je dodal in ponovil, da bodo z izglasovanjem neodvisnosti ogrozili svoje pokojnine in valuto, ki jo uporabljajo, razbili vojsko in postavili meje med Anglijo in Škotsko, ki jih "mogoče ne bo tako lahko prečkati".

Po njegovi oceni je škotska vlada, ki se zavzema za neodvisnost Škotske, opisala prihodnost, ki je "predobra, da bi bila resnična". "Ne želim si, da bi ljudem Škotske prodali sanje, ki bodo izginile," je pristavil in opozoril, da bi zmaga "za" pomenila konec države, "ki jo vsi imenujemo dom", dom, "ki smo ga skupaj zgradili".

Ponovil je, da bo v primeru zavrnitve neodvisnosti prišlo do prenosa velikih pooblastil na Škotsko na področju davčne politike in javnega zdravstva. "Skupaj smo boljši," je pristavil.

Tako tabor privržencev kot tabor nasprotnikov škotske neodvisnosti skušata pred zgodovinskim referendumom prepričati še neodločene volivce, saj ankete napovedujejo tesno bitko do zadnjega.

V nedeljo je britanski časnik Observer objavil javnomnenjsko raziskavo, po kateri bi proti neodvisnosti glasovalo 47,7 odstotka volivcev, za 42,3 odstotka, deset odstotkov pa jih ne bi volilo ali so še neodločeni. Sunday Times je medtem izločil neodločene, nasprotniki odcepitve pa bi po anketi tega časnika z 50,6 odstotka zmagali le za las.