požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj zaradi prisilnega upokojevanja sodnikov sprožil postopek proti Poljski

Deli na:
Bruselj zaradi prisilnega upokojevanja sodnikov sprožil postopek proti Poljski

V Bruslju ob tem izpostavljajo, da so 24 ur na dan še naprej na voljo za dialog s Poljsko. - Foto: Profimedia

Evropska komisija je danes odločila, da začne postopek proti Poljski pred Sodiščem EU zaradi kršitev načela neodvisnosti sodstva, nastalih z novim poljskim zakonom o vrhovnem sodišču. Sporno je znižanje upokojitvene starosti sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let, zaradi česar 27 od 72 sodnikom grozi prisilna upokojitev.

Ta ukrep zadeva tudi prvega predsednika vrhovnega sodišča, ki bi moral svoj šestletni mandat, kot je določen v poljski ustavi, predčasno končati, so pojasnili v komisiji ob naznanilu odločitve.

Poljski zakon o vrhovnem sodišču po oceni komisije ni združljiv s pravom EU, saj ogroža načelo neodvisnosti sodstva, vključno z nezamenljivostjo sodnikov.

Komisija je v povezavi z zakonom o vrhovnem sodišču poljskim organom v začetku julija letos poslala prvi opomin, sredi avgusta pa še drugega. Ker se ti niso ustrezno odzvali, je sedaj zadevo predložila sodišču.

Kritiki pravosodne reforme, ki jo izvaja vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), oblastem očitajo, da je namen odstraniti vsakršno kritiko, a poljska vlada trdi, da želi zgolj očistiti sodišča korupcije.

Komisija sodišču predlaga obravnavanje po hitrem postopku, da bi bila končna sodba izdana čim prej. Predlaga tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem spornih zakonov.

Poljska je zaradi spornih ukrepov v pravosodju pod drobnogledom Bruslja od leta 2016. Po dveh letih neplodnega dialoga je komisija decembra lani predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.