Revija Reporter
Slovenija

Bivšemu sodniku Škobernetu bodo znova sodili zaradi krivega pričanja

STA

23. nov. 2016 10:53 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vrhovno sodišče je odločilo, da je treba zaradi kršitve kazenskega postopka na nižji stopnji ponoviti sojenje bivšemu sodniku Milku Škobernetu.

Zagovornik bivšega celjskega sodnika Milka Škoberneta Tomaž Bromše je vrhovne sodnike prepričal, da so mariborski sodniki, ki so Škoberneta obsodili na pol leta zapora zaradi krivega pričanja, absolutno kršili kazenski postopek. Tako bo Škoberne ponovno sedel na zatožno klop, danes poroča časnik Večer.

Kot je za STA povedal Bromše, bo ponovno sojenje potekalo na Okrajnem sodišču v Mariboru, kdaj se bo začelo, pa ni znal povedati.

Po navedbah Večera so vrhovni sodniki ocenili, da so bili razlogi o odločilnih dejstvih v sodbi mariborske sodnice Mihele Pašek nejasno in pomanjkljivo obrazloženi. Paškova je sicer Škoberneta obsodila na pol leta zapora zaradi krivega pričanja v postopku zoper Milana Maričića, ki ga je Škoberne obsodil na 13 let zapora zaradi umora Jova Stjepanovića. Maričić je zoper Škoberneta podal ovadbo zaradi suma jemanja podkupnine. Sodbo Paškove je potrdilo tudi mariborsko višje sodišče.

Maričić je zatrjeval, da je Škoberne v zameno za poceni nakup audija zadrževal spis skupine preprodajalcev avtomobilov, med katerimi je bil obtožen tudi Tomaž Račič. Vendar Maričiću tožilstvo ni verjelo, zaradi utemeljenega suma krive ovadbe pa ga je posadilo na zatožno klop. Kot priča na sojenju se je pojavil Škoberne, ki je izjavil, da je Račiču večkrat sodil in ga tudi obsodil, vendar je bilo kasneje ugotovljeno, da to ni bilo res, ker je sodišče zaradi zastaranja Račiču izdalo zavrnilo sodbo.

Tožilstvo je zaradi tega obtožilo Škoberneta, ki se je potem znašel na zatožni klopi. Škoberne je na sojenju dejal, da ni nikoli v takšni obliki dejal, da je Račiča obsodil, ampak je rekel, da misli, da ga je obsodil, še navaja Večer.

O ponovnem sojenju Škobernetu poročajo tudi današnje Slovenske novice.