kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bradley Manning priznal, da je razmišljal o samomoru

Deli na:
Bradley Manning priznal, da je razmišljal o samomoru

Foto: Reuters

Ameriški vojak Bradley Manning je v petek tožilcem na sojenju v oporišču Fort Meade v Marylandu priznal, da je po aretaciji leta 2010 nekaj časa razmišljal o samomoru, vendar pa so ga te misli kasneje minile. Bradley je obtožen, da je spletni strani WikiLeaks predal na tisoče dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš.

V petek je potekal četrti dan zadnjega kroga predsodnih zaslišanj in Manning se je tokrat prvič soočil s tožilci, ki ga bremenijo 22 kaznivih dejanj, med katerimi je najhujša obtožba o pomoči sovražniku, kar je za njegove odvetnike nepotrebno pretiravanje.

24-letnik se je že sprijaznil, da bo moral nekaj let preživeti za zapahi in je pripravljen priznati odgovornost za osem točk obtožnice, kar bi mu v najslabšem primeru prineslo do 16 let zapora. Zaprt je od maja 2010.

Pomoči sovražniku pa ne namerava priznati, saj tožilci niso dokazali, da bi objava dokumentov ZDA povzročile kaj hujšega kot malce zardevanja visokih državnih predstavnikov. Pa še tega je bilo v ZDA manj kot v tujini, predvsem zaradi objave depeš State Departmenta.


Manninga so aretirali v Bagdadu, kjer je bil član obveščevalne enote. Najprej so ga za nekaj časa zaprli v Kuvajtu, kjer je razmišljal o samomoru in si je celo naredil zanko iz posteljne rjuhe.

Po preselitvi v oporišče Quantico v Virginiji je uvodoma priznal, da je razmišljal o samomoru, vendar ga ni nikoli poskušal izvršiti. Zaporniške oblasti so ga kljub temu dale na samomorilsko opazovanje, kar je pomenilo stroge postopke. Nadzirali so ga na nekaj minut, zunaj celice je v okovih preživel le pol ure na dan, zvečer pa se je moral sleči do golega ali pa obleči posebno haljo proti samomoru.

Njegovi odvetniki trdijo, da je bilo to nezakonito in neustavno kaznovanje, zato od sodišča zahtevajo, da ovrže obtožnico in ga izpusti na prostost. Ali pa mu vsaj za vsak dan pod takšnimi pogoji priznajo deset dni zapora, kar je v skladu s pravili. Manning je bil zaprt v Quanticu devet mesecev, zaporniške oblasti pa so ga držale pod posebnim nadzorom kljub priporočilom zaporniških psihiatrov, da to ni potrebno.

Iz Quantica so ga preselili v vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu, kjer živi v malce boljših razmerah. Zaslišanja se bodo nadaljevala še najmanj do konca tedna.