Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Manning ponudil delno priznanje krivde, grozi mu do 20 let zapora

Deli na:
Manning ponudil delno priznanje krivde, grozi mu do 20 let zapora

Foto: Reuters

Ameriški vojak Bradley Manning je včeraj pred vojaškim sodiščem ponudil priznanje krivde za deset od 22 točk obtožnice v zvezi s krajo zaupnih dokumentov vlade, ki jih je poslal spletni strani WikiLeaks. Manning je tudi prebral izjavo, v kateri je pojasnil razloge za svoja dejanja.

V primeru, da sodnica Denise Lind sprejme priznanja krivde, 25-letnemu vojaku grozi do 20 let zapora. Tudi v tem primeru lahko tožilci še naprej vztrajajo pri preostalih točkah obtožnice, med katerimi je najhujša "pomoč sovražniku", zaradi katere mu grozi dosmrtni zapor.

Manning je pojasnil, da je bil leta 2009 že pošteno razočaran nad vojno v Iraku, kjer je bil obveščevalec in je imel dostop do vladnih računalnikov. Poleg tega je imel tudi osebne težave v razmerju s svojim fantom.

Dokumente je najprej ponudil časopisu Washington Post, vendar ga niso jemali resno. Nato jih je ponujal New York Timesu, od koder pa ni dobil niti odgovora. Nato je razmišljal o ponudbi spletnemu časopisu Politico, ampak je ni poslal in se je odločil za WikiLeaks.


Spletna stran Juliana Assangea je potem objavila dokumente o vojni v Iraku in Afganistanu ter depeše State Departmenta, ki so povzročile nekaj zardevanja, vendar brez hujših posledic. Manningovi podporniki sicer trdijo, da je objava dokumentov pomagala k sprožitvi arabske pomladi.

Za objavo dokumentov se je odločil, ker je želel, da ljudje vedo, kaj se dogaja z upanjem, da bo to sprožilo javno debato o vlogi vojske in zunanje politike na splošno. Po objavi je bil vesel, da so bili tudi drugi ljudje tako pretreseni, kot je bil sam.

Ameriška vlada se je na objavo dokumentov odzvala z ogorčenjem in v skladu z zakoni, ki takšna dejanja prepovedujejo. Manningovi podporniki so v soboto obeležili 1000 dni, odkar je za zapahi, kjer so z njim uvodoma po nepotrebnem grdo ravnali in mu po mnenju poročevalca ZN kršili človekove pravice.

Sodnica v oporišču Fort Meade pri Washingtonu se je deloma strinjala in je Manningu vnaprej za 112 dni zmanjšala zapor od kazni, ki ga čaka v vsakem primeru. Sedaj bo potrebno počakati, ali bo za vlado oziroma tožilstvo do 20 let zapora zadostna kazen ali pa bodo vztrajali pri najvišji kazni, kar bo pomenilo sodni proces.