stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bradley Manning želi živeti kot ženska: Kličite me Chelsea

Deli na:
Bradley Manning želi živeti kot ženska: Kličite me Chelsea

Foto: Reuters

Ameriški vojak Bradley Manning, ki ga je vojaško sodišče v sredo obsodilo na 35 let zapora zaradi posredovanja zaupnih podatkov organizaciji WikiLeaks, je sporočil, da namerava preostanek svojega življenja preživeti kot ženska. "Sem Chelsea Manning. Sem ženska," je 25-letnik zapisal v izjavi, ki jo je njegov odvetnik prebral na televiziji NBC.

"Glede na to, kako se počutim in kako sem se počutil že vse od otroštva, želim čim prej začeti s hormonsko terapijo. Upam, da me boste pri tej tranziciji podpirali," je še zapisal Manning po poročanju tujih tiskovnih agencij. Kot je dodal, želi, da ga vsi spoznajo takšnega, kot on resnično je. Obenem želi, da ga kličejo po novem imenu in ga naslavljajo kot žensko.

Na vprašanje, ali Manning načrtuje tudi operativno spremembo spola, je njegov odvetnik David Coombs odgovoril, da ni prepričan, ampak misli, da ne. "Mislim, da je končni cilj, da se počuti dobro v svoji koži in da je oseba, ki doslej nikoli ni mogla biti," je o Chelsea dejal Coombs.

Manningu je sicer zaradi posredovanja rekordne količine zaupnih ameriških dokumentov WikiLeaksu pred dobrimi tremi leti grozilo kar 90 let zapora, na koncu je v sredo dobil 35 let zapora.

Za pogojno izpustitev lahko zaprosi po odsluženih desetih letih zapora, kar v praksi pomeni slabih sedem let, saj je več kot tri leta kazni že odslužil v priporu. Kazen naj bi po pričakovanjih prestal v vojaški bazi Fort Leavenworth v Kansasu, kjer je bil tudi večji del pripora.

Njegovi odvetniki bodo sicer ameriškega predsednika Baracka Obame zaprosili za pomilostitev.

Med sojenjem je vojakova obramba večkrat opozorila na njegove težave s spolno identiteto, saj naj bi te prispevale k njegovi odločitvi, da posreduje dokumente WikiLeaksu.