pia filipcic 1 Odkrito.si

Znana Slovenka s hudo poškodbo glave

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

nesreča, avtocesta bošnjaci Svet24.si

Voznik avta z ljubljanskimi tablicami zaspal in ...

Nataša Bekvalac Svet24.si

Brutalno pretepel srbsko pevko in dobil 8 mesecev ...

tina in miha poljub Njena.si

Strasten poljub ni bil del koreografije

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

Svet

WikiLeaksovemu obveščevalcu Manningu grozi, da bo do konca življenja za rešetkami

Deli na:
WikiLeaksovemu obveščevalcu Manningu grozi, da bo do konca življenja za rešetkami

Foto: Reuters - Bradley Manning pred spremembo spola.

Ameriški vojak Bradley Manning, ki je spletni strani WikiLeaks predal tajne informacije o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatske depeše State Departmenta, je bil na sodišču v vojaškem oporišču Fort Meade danes tudi uradno obtožen. Manning, ki mu grozi dosmrtni zapor, se o obtožnici danes še ni izrekel, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Od 22 točk obtožnice se najresnejše nanašajo na "pomoč sovražniku", za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Za vse ostale obtožbe skupaj je zagrožena maksimalna kazen 150 let zapora. Manning se o obtožnici danes ni izrekel. Zaenkrat se tudi ni izrekel, ali želi, da mu sodi vojaška porota ali samo vojaški sodnik. Datuma začetka sojenja še niso določili.

Komaj 24-letni Manning naj bi več sto tisoč dokumentov WikiLeaksu predal med novembrom 2009 in majem 2010, ko je služil v Iraku. Objava tajnih vojaških dokumentov je med drugim ponudila vpogled v ozadje civilnih žrtev vojn v Iraku in Afganistanu, objava depeš State Departmenta pa je spravila v zadrego številne diplomate in tudi šefe držav in vlad.
 
Washington je največje razkritje zaupnih informacij v zgodovini ZDA najostreje obsodil in ocenil, da je ogrozilo tako ameriško nacionalno varnost kot življenja tujcev, ki sodelujejo z ameriško vojsko in veleposlaništvi. Druga stran medtem trdi, da je WikiLeaks le razkril napake ameriške politike in Manninga označuje kot političnega zapornika.
 
Manning je bil najprej od maja 2010 zaprt v Iraku, nato v oporišču marincev v Quanticu v ameriški zvezni državi Virginii. Zaradi slabega ravnanja pristojnih oblasti z Manningom je iz protesta odstopil tiskovni predstavnik State Departmenta Phillip Crowley. Manningova obramba trdi, da je ta duševno moten in ne bi smel imeti dostopa do tajnih dokumentov.
Loading...