Revija Reporter
Svet

Bolivija bi aretirala Moralesa, obtožuje ga upora in terorizma

STA

19. dec. 2019 6:00

Deli na:

Evo Morales

Reuters

Bolivijsko tožilstvo je včeraj izdalo priporni nalog za nekdanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ki je trenutno v izgnanstvu v Argentini. Obtožujejo ga upora, terorizma in financiranja terorizma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Državna tožilca v prestolnici La Paz Jhimmy Almanza in Richard Villaca sta v nalogu policiji naročila, naj 60-letnega nekdanjega predsednika aretira in privede na sedež generalnega državnega tožilstva.

Morales je v torek dejal, da se ne boji aretacije, saj ne bo dovolj dokazov, da bi utemeljili sodni postopek proti njemu.

Priporni nalog so izdali tudi za enega od vodilnih članov Moralesove stranke MAS Faustina Yucro Yarwija, ki je osumljen, da je nekdanjemu predsedniku pomagal pri spodbujanju protestov proti vladi začasne predsednice Jeanine Anez. Ta je vodenje države prevzela po Moralesovem odstopu sredi novembra.

Morales se je s položaja poslovil, potem ko so državo zajeli množični protesti zaradi volilne prevare na predsedniških volitvah 20. oktobra. Politično zatočišče si je najprej poiskal v Mehiki. Nazadnje pa se je zatekel v Argentino, kjer je dobil politični azil.