Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Množice Bolivijcev na ulice: opozicija predsedniku Moralesu očita volilno prevaro

Deli na:
Množice Bolivijcev na ulice: opozicija predsedniku Moralesu očita volilno prevaro

Podporniki Mese so se s privrženci Moralesa spopadli v prestolnici La Paz, protesti so izbruhnili v mestih Potosi, Cochabamba in Santa Cruz. - Foto: Reuters

Bolivijska opozicija je v sredo pripravila splošno stavko zaradi domnevne prevare na predsedniških volitvah, na katerih je, kot vse kaže, predsednik Evo Morales osvojil četrti mandat. Morales je stavko označil za državni udar.

Morales, prvi domorodni predsednik Bolivije, je dejal, da bo sprejel ukrepe za obrambo demokracije. Ob tem je izrazil prepričanje, da je predsedniške volitve dobil že v prvem krogu.

Po 98 odstotkih preštetih glasov je Morales prejel 46,76 odstotka podpore in ima deset odstotnih točk prednosti pred prvim zasledovalcem, bivšim predsednikom Carlosom Meso.

Za zmago v prvem krogu Morales potrebuje več kot 50 odstotkov podpore ali vsaj 40 odstotkov glasov podpore in deset odstotnih točk prednosti pred drugouvrščenim kandidatom.

Mesa je pozval svoje privržence, naj stopnjujejo proteste, saj Morales po njegovih besedah poskuša ukrasti volitve. Pozval jih je k "stalni mobilizaciji" na ulicah, dokler volilna komisija ne prizna, da je potreben drugi krog volitev.


Napovedal je tudi oblikovanje zavezništva desnih strank in sredinskih voditeljev, ki bodo zahtevali izvedbo drugega kroga volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V opozicijski utrdbi Santa Cruz so v sredo izbruhnili spopadi med nasprotniki in privrženci Moralesa. Izgredniki so požgali urad volilne komisije v tem mestu, v La Pazu pa so se pripadniki varnostnih sil spopadli s protestniki.

56-letni Morales se je na tokratnih volitvah potegoval za četrti predsedniški mandat in doslej je vedno zmagal že v prvem krogu.

Med prebivalstvom je užival priljubljenost, ker mu je uspelo v državi z 11 milijoni prebivalci zagotoviti ekonomsko in politično stabilnost. Po zaslugi zalog nafte in plina je zmanjšal odstotek revnih s 60 odstotkov leta 2006 na 35 odstotkov v lanskem letu, dosegel gospodarsko rast nad regijskim povprečjem, vlagal v infrastrukturo ter izboljšal življenjske pogoje in družbeno vključenost bolivijskega domorodnega prebivalstva.

Letos se je njegova priljubljenost zmanjšala zaradi kritik na račun avtoritarizma in gozdnih požarov. Okoljevarstveniki so za požare okrivili zakonodajo, sprejeto pod Moralesom, ki naj bi spodbujala požiganje gozdov z namenom pridobitve zemljišč za pašnike in kmetijsko proizvodnjo. Vlada je po drugi strani krivdo pripisala suhemu vremenu in vetru, ki razpihuje ogenj.