alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Svet

Finalisti za nagrado Saharov Navalni, Afganistanke in bolivijska političarka

Deli na:
Finalisti za nagrado Saharov Navalni, Afganistanke in bolivijska političarka

Aleksej Navalni - Foto: Reuters

Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, afganistanske ženske in bolivijska političarka Jeanine Anez so letošnji finalisti za nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament. Ime dobitnika bodo razglasili prihodnji teden, nagrado pa podelili decembra.

Finaliste so med kandidati danes izbrali člani odborov Evropskega parlamenta za zunanje zadeve in za razvoj, letošnjega dobitnika pa bo prihodnjo sredo izbrala konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in vodje političnih skupin.

Navalnega, ki velja za vidnega protikorupcijskega aktivista in enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, sta za nagrado predlagali politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) in liberalcev (Renew) za njegov pogum v boju za svobodo, demokracijo in človekove pravice.


Skupino afganistanskih žensk so za njihov boj za enakost in človekove pravice v državi, kjer so na oblast znova prišli talibani, predlagali socialdemokrati (S&D) in Zeleni. Tretja finalistka je nekdanja začasna predsednica Bolivije in političarka Jeanine Anez, ki, kot je skupina poslancev navedla ob njeni kandidaturi, predstavlja simbol represije nad oporečniki v Latinski Ameriki.

Med ostalimi kandidati za nagrado, katerih imena so objavili konec septembra, sta bili tudi aktivistka in borka za človekove pravice sahravijskega ljudstva v Zahodni Sahari Sultana Haja ter nevladna organizacija Global Witness, ki že več kot 25 let preiskuje in opozarja na zlorabe okolja in človekovih pravic med drugim v naftnem in rudarskem sektorju.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Nagrado bodo podelili 15. decembra v Strasbourgu. Lani je nagrado Saharov prejela beloruska opozicija.

Loading...