tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolivijski predsednik Morales pod pritiskom protestnikov napovedal razpis novih volitev

Deli na:
Bolivijski predsednik Morales pod pritiskom protestnikov napovedal razpis novih volitev

Evo Morales - Foto: Reuters

Bolivijski predsednik Evo Morales je danes napovedal razpis novih predsedniških volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državo vse od predsedniških volitev 20. oktobra pretresajo izgredi med pristaši različnih političnih taborov.

Morales je v televizijskem nagovoru povedal, da bo "sklical nove volitve, ki bodo Bolivijcem omogočile, da demokratično izvolijo nove oblasti". Napovedal je, da bo volitve izvedla nova volilna komisija.

Malo pred tem je Organizacija ameriških držav (OAS), ki je preverila potek in rezultate oktobrskih volitev, pozvala k njihovi razveljavitvi. Pozvala je k pripravi novega glasovanja.

Vse od predsedniških volitev 20. oktobra Bolivijo pretresajo izgredi med pristaši različnih političnih taborov. Moralesovi nasprotniki oporekajo njegovi zmagi v prvem krogu volitev. Nekdanji predsednik Carlos Mesa, ki se je na volitvah uvrstil na drugo mesto, Moralesu očita volilno prevaro.

59-letni Morales je na čelu Bolivije vse od leta 2006. Tokrat je kandidiral za tretji predsedniški mandat, čeprav bolivijska ustava predvideva samo dva mandata. Morales je to oviro premagal s pomočjo pravosodja, ki je razsodilo, da omejitev števila predsedniških mandatov pomeni kršitev človekovih pravic.