horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Bojana in Tomo Križnar se znova odpravljata v Nubske gore med Nube (VIDEO)

Deli na:
Bojana in Tomo Križnar se znova odpravljata v Nubske gore med Nube (VIDEO)

Tomo in Bojana Križnar sta na poti v Nubske gore - Foto: Igor Gošte

V tokratni oddaji, ki smo jo posneli v prostorih trboveljskega Katapulta, smo gostili humanitarca Bojano in Toma Križnarja, ki se znova odpravljata v Nubske gore med Nube, ki se v zadnjem času soočajo z gobavostjo.

Zakonca Križnar, ki sta uvodoma povedala, ki sta uvodoma povedala, kako sta se spoznala, sta vključena v projekt, ki nastaja v okviru Trbovlje Novomedijsko mesto in Mreže centrov raziskovalnih umetnosti - enota Trbovlje.

V Trbovljah torej izdelujejo prototip za vzpostavitev komunikacijskega sistema za Nubske gore. Razvijajo sistem z majhnimi napravami - LoRa oddajniki s katerimi bi v Nubskih gorah omogočili network za komunikacijo s pametnimi telefoni.

Kar bi jim zelo olajšalo komunikacijo v vsakdanjem življenju ter služilo tudi kot učinkovito sredstvo v nevarnih izrednih okoliščinah. Takšen komunikacijski sistem pa bi omogočal tudi monitoring pri doziranju zdravil proti gobavosti. Torej, gre za vzpostavitev komunikacijske mreže brez interneta. Samo preko pametnih telefonov.

Foto: Igor Gošte - otografija obolele Nube z gobavostjo iz koledarja Toma in Bojane Križnar. Nakup koledarja gre v humanitarne namene.

V drugem delu oddaje sta gosta spregovorila tudi o dveh svetovih. Na eni strani je svet veren, urejen in je kot nekakšna cona udobja, v kateri je vsega dovolj in še preveč, tudi govorjenja o človekovih pravicah in o demokraciji. Onkraj tega v drugem svetu na strani bodečih žic, pa je nemirni, podivjani, divjaški svet stalnega nereda in kaosa, ki ga namenoma povzročajo veliki igralci sveta. Ki so pravzaprav v svoji notranjosti mali.

V intervjuju smo se dotaknili tudi migracij in se vprašali, zakaj ljudje bežijo in zapuščajo svoja domovanja.

loading...
Loading...