mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

dron, škofljica, migranti Svet24.si

VIDEO: Tako so na Škofljici z dronom zasačili ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Bojana in Tomo Križnar se znova odpravljata v Nubske gore med Nube (VIDEO)

Deli na:
Bojana in Tomo Križnar se znova odpravljata v Nubske gore med Nube (VIDEO)

Tomo in Bojana Križnar sta na poti v Nubske gore - Foto: Igor Gošte

V tokratni oddaji, ki smo jo posneli v prostorih trboveljskega Katapulta, smo gostili humanitarca Bojano in Toma Križnarja, ki se znova odpravljata v Nubske gore med Nube, ki se v zadnjem času soočajo z gobavostjo.

Zakonca Križnar, ki sta uvodoma povedala, ki sta uvodoma povedala, kako sta se spoznala, sta vključena v projekt, ki nastaja v okviru Trbovlje Novomedijsko mesto in Mreže centrov raziskovalnih umetnosti - enota Trbovlje.

V Trbovljah torej izdelujejo prototip za vzpostavitev komunikacijskega sistema za Nubske gore. Razvijajo sistem z majhnimi napravami - LoRa oddajniki s katerimi bi v Nubskih gorah omogočili network za komunikacijo s pametnimi telefoni.

Kar bi jim zelo olajšalo komunikacijo v vsakdanjem življenju ter služilo tudi kot učinkovito sredstvo v nevarnih izrednih okoliščinah. Takšen komunikacijski sistem pa bi omogočal tudi monitoring pri doziranju zdravil proti gobavosti. Torej, gre za vzpostavitev komunikacijske mreže brez interneta. Samo preko pametnih telefonov.

Foto: Igor Gošte - otografija obolele Nube z gobavostjo iz koledarja Toma in Bojane Križnar. Nakup koledarja gre v humanitarne namene.

V drugem delu oddaje sta gosta spregovorila tudi o dveh svetovih. Na eni strani je svet veren, urejen in je kot nekakšna cona udobja, v kateri je vsega dovolj in še preveč, tudi govorjenja o človekovih pravicah in o demokraciji. Onkraj tega v drugem svetu na strani bodečih žic, pa je nemirni, podivjani, divjaški svet stalnega nereda in kaosa, ki ga namenoma povzročajo veliki igralci sveta. Ki so pravzaprav v svoji notranjosti mali.

V intervjuju smo se dotaknili tudi migracij in se vprašali, zakaj ljudje bežijo in zapuščajo svoja domovanja.

Loading...