mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Gošte: Kako je funkcionar Janševe vlade klical novinarja, ki je všečkal tvit opozicijske poslanke (KOMENTAR)

Deli na:
Igor Gošte: Kako je funkcionar Janševe vlade klical novinarja, ki je všečkal tvit opozicijske poslanke (KOMENTAR)

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Številko 133 poznamo tisti, ki smo živeli in odraščali v nekdanji SFRJ. Nekateri so jo spoznali od blizu, drugi smo o njej, ko se je rojevala demokracija, le kaj slišali.

Sam sem imel srečo, da sem lahko v svojih oddajah gostil kar precej sodržavljanov, ki so trpeli ravno zaradi tega in drugih členov takratne zakonodaje. Pravzaprav predvsem zaradi politike, ki je take in podobne člene in zakone spisala in jih uveljavljala v svojo korist in škodo političnih nasprotnikov. 133. člen kazenskega zakonika bivše SFRJ je bil namreč le eden od zakonov, ki so represivni in nedemokratični državi dali v roke orožje, s katerim je lahko utišala in tiranizirala (neposlušne) državljane in seveda morebitne politične konkurente znotraj edine dovoljene partije in tudi izven.

Če to ni zadostovalo, pa so že našli način, da so koga še po drugi poti odstranili, zastrašili ali onemogočili. Recimo, da so si kaj izmislili ali napisali še kakšen člen, ki je bil toliko nejasen, da so ga lahko raztegovali kot otroci elastiko pri takrat priljubljeni igri »gumitvist«. Več členov je bilo, in bolj ko so bili napisani nejasno in nedvoumno, bolj so lahko manipulirali z njimi in onemogočali vse tiste, za katere se jim je zdelo, da jih ogrožajo.

Aktualna koalicija »ustvarja« vedno nove in nove odloke in novele veljavne zakonodaje. Z njimi bi rada državljane še bolj zastrašila, kot jih je že. Le kdo si jim bo upal sploh še kaj povedati v obraz. Kdo bo tvegal in morebiti ostal brez težko prisluženega tisočaka.

No, vsem polnoletnim v tistem prelomnem času, ko se je rojevala Slovenija, je bilo jasno, da se moramo znebiti 133. člena in zakonodajo toliko poenostaviti, da jo bomo razumeli vsi. Ne le politiki, ki v vseh sistemih poskušajo vedno znova utišati tiste pod sabo – torej ljudstvo. Ki bi ga, če bi se le dalo, povsem utišali ali pa zaprli med štiri stene in posameznikom dopustili le, da gredo lahko ven le še takrat, ko se odpravijo na delo. Toliko pa le vedo, da je od nečesa treba živeti.


V Večeru sem nedavno prebral zanimiv intervju z ustvarjalcem mosta na Pelješac, z Marjanom Pipenbaherjem. Povedal je tudi, da tam, kjer je veliko govorjenja, je malo storjenega. Tudi kjer potrebuješ enormno število potrdil in dokazil in polagaš papir na papir, je tudi največ korupcije in nečednosti. Če to prenesemo na zakonodajo, je podobno, več ko jo je in bolj so posamezni členi nejasni, več je nečednosti in korupcije in posledično manj demokracije.

Zato ne čudi, da aktualna koalicija »ustvarja« vedno nove in nove odloke in novele veljavne zakonodaje. Z njimi bi rada državljane še bolj zastrašila, kot jih je že. Le kdo si jim bo upal sploh še kaj povedati v obraz. Kdo bo tvegal in morebiti ostal brez težko prisluženega tisočaka.

In ko smo že pri intervjuju s Pipenbaherjem, ki sem ga delil na socialnih omrežjih in ga tudi všečkal, bom omenil še en zanimiv telefonski pogovor. Jaz nevednež in nepoznavalec sem si dovolil všečkati tvit slovenske poslanke, ki se je dotikal vladnega mrcvarjenja STA. Nakar me pokliče visoki vladni politik in mi pove, da je opazil, kaj sem všečkal. Ima pa res čas, sem si rekel.