psihoterapija, pogovor Svet24.si

Je novi predlog zakona o psihoterapiji za ljudi ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

PREMOGOVNIK VELENJE Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje ...

lucija sikovec usaj-pl002 Reporter.si

Lucijo Šikovec Ušaj je Janša nadrl, Kučan pa ...

kek jankovic Ekipa24.si

Epsko! Ljubljanski župan sprejel nogometno ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

slovenija hrvaska 3 Ekipa24.si

Oglasil se je tudi zelo kritizirani selektor ...

Svet

Bodo Francozi v drugem krogu s taktičnim glasovanjem preprečili zmago Nacionalnega zbora?

Deli na:
Bodo Francozi v drugem krogu s taktičnim glasovanjem preprečili zmago Nacionalnega zbora?

Gabriel Attal - Foto: Profimedia

Francoski premier Gabriel Attal je v nedeljo pozval volivce, naj v drugem krogu predčasnih volitev skrajni desnici ne namenijo niti glasu. Tako kot na levici bodo poskušali v drugem krogu s taktičnim glasovanjem preprečiti zmago Nacionalnega zbora. V več mestih so po zmagi skrajne desnice v prvem krogu po pozivu levih strank potekali protesti.

Attal je pozval k boju proti skrajni desnici. "Skrajna desnica je pred pragom moči," je opozoril. "Naš cilj je jasen: preprečiti RN izvolitev v drugem krogu. Niti en glas ne sme iti k Nacionalnem zboru," je dodal.

Pri sredinskem zavezništvu predsednika Emmanuela Macrona nameravajo tako iz taktičnih razlogov iz drugega kroga umakniti svoje kandidate, ki so v prvem krogu osvojili tretje mesto. S tem želijo dati prednost kandidatom drugih strank, ki bi lahko premagali RN. Attal je ob tem dodal, da je moralna odgovornost narediti vse, da se prepreči najslabše.

Že Macron je v nedeljo pozval k oblikovanju "širokega, jasno demokratičnega in republikanskega zavezništva" proti skrajni desnici.

Podobno ravnanje napoveduje levo zavezništvo Nova nacionalna fronta, ki združuje socialiste, komuniste, zelene in skrajno levo Nepokorno Francijo (LFI). Vodja slednje, Jean-Luc Melenchon, je v nedeljo prav tako dejal, da bodo pred drugim krogom tam, kjer vodi skrajna desnica, z glasovnic umaknili svoje tretjeuvrščene kandidate.

"Naša navodila so preprosta, neposredna in jasna. Niti enega glasu več, niti enega sedeža več za RN," je bil neposreden politični veteran.

Glede na uradne izide prvega kroga volitev je skrajno desni Nacionalni zbor (RN) osvojil nekaj več kot 33 odstotkov glasov, Nova ljudska fronta 28, vladajoče Macronovo sredinsko zavezništvo pa je zasedlo tretje mesto z 20,8 odstotka glasov. Sledijo Republikanci s še nekaj desnimi strankami z 10,2 odstotki.


Potrebnih 50 odstotkov za izvolitev v prvem krogu je uspelo zbrati 75 kandidatom, med katerimi je 37 članov RN, 32 pa jih pripada levemu zavezništvu. V preostalih od 577 volilnih enotah bo 7. julija potekal drugi krog, v katerega se uvrstita uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

Glede na projekcije francoske agencije Ifop se nobeni strani ne obeta absolutna večina, kar napoveduje težavno povolilno obdobje. RN naj bi osvojila med 240 in 270 sedežev, večina 289 poslancev pa naj bi se stranki najverjetneje izmuznila.

Predsednik RN Jordan Bardella je v nedeljo znova zagotovil, da bo postal premier, če bo njegova stranka v drugem krogu osvojila absolutno večino. "Francozi so s tem, ko so na vrh postavili kandidate RN in njenih zaveznikov, v državi prebudili upanje, kakršnega še ni bilo. Pozivam jih, naj se še enkrat potrudijo," je dejal 28-letnik.

Nova ljudska fronta lahko računa na med 180 in 200 sedežev, Macronov tabor pa na med 60 in 90 poslancev.

Volilna udeležba je bila 66,7-odstotna, kar je skoraj dvajset odstotnih točk višja kot v prvem krogu volitev pred dvema letoma.

Levi tabor je v nedeljo pozval k protestom proti skrajni desnici. Po več tisoč protestnikov se je zbralo v Parizu, Nantesu, Dijonu, Marseillu in drugod. Na pariškem trgu Place de la Republique pa so se protestnikom pridružili tudi vodilni politiki iz levih strank. V Lyonu so glede na poročanje francoskih medijev izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.