slabost Svet24.si

Celje, pozor: 47 ljudi iskalo zdravniško pomoč ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

ales-primc_bobo Reporter.si

Še en Primčev referendum ni mogoč: pozno ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Presenečenje! Eden najboljših Slovencev se ...

Ivan Šmergut Njena.si

Ivan lažji za 15 kilogramov zaključil snemanje ...

nzs tk Ekipa24.si

NZS na pomoč pri predsedniških volitvah! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Verjetna zmagovalka italijanskih volitev podpira Orbana v boju z Brusljem

Deli na:
Verjetna zmagovalka italijanskih volitev podpira Orbana v boju z Brusljem

Giorgia Meloni - Foto: YouTube

Voditeljica italijanske skrajne desnice Giorgia Meloni, ki se ji glede na napovedi obeta zmaga na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je kritizirala predlog Bruslja, da Madžarski zamrzne evropska sredstva zaradi tveganja korupcije. Obenem je posvarila pred tem, da se države potiska v objem Rusije.

Njena postfašistična stranka Bratje Italije, ki je tesno povezana z madžarskim populističnim premierjem Viktorjem Orbanom, vodi kampanjo na nacionalistični podlagi in poziva k "drugačni Evropi" z več pristojnostmi za države članice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pravi proti-Evropejci so tisti, ki v času, ko smo napadeni in bi morala biti EU enotnejša in močnejša kot kadarkoli, trdijo, da v Evropi obstajata ekipa A in ekipa B, in počnejo vse, da bi Madžarsko potisnili v naročje (ruskega predsednika Vladimirja, op.p.) Putina," je dejala Meloni za današnjo izdajo časnika Il Giornale.

Kot je ob tem dodala, je treba delati ravno v nasprotni smeri, in sicer "zbližati evropske narode, namesto da jih oddaljujemo in delimo". Obsodila je "uporabo vprašanja pravne države kot ideološke palice za udarjanje tistih, ki niso na isti liniji".

Evropska komisija je v nedeljo predlagala, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov. Komisija se je za to odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.Bruselj je že mesece v sporu z Madžarsko, pri čemer Orbanovo vlado sumi, da spodkopava pravno državo in uporablja evropska sredstva za bogatenje svojih prijateljev in zaveznikov.

Meloni je v nedeljskem televizijskem intervjuju kritizirala tudi politiko EU do Poljske, ki ji v Bruslju prav tako očitajo spodkopavanja vladavine prava, še navaja AFP.

Voditeljica Bratov Italije se na predčasnih volitvah za glasove volivcev poteguje kot del desne koalicije, ki jo sestavljata še Liga, ki jo vodi Matteo Salvini, in Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Zadnje javnomnenjske raziskave desnemu bloku napovedujejo prepričljivo zmago, Bratje Italije pa bi lahko s 24-odstotno podporo iz volitev izšli kot najmočnejša stranka. Ankete sicer napovedujejo tesen boj z levosredinsko Demokratsko stranko bivšega premierja Enrica Lette, ki bi lahko prejela 23-odstotno podporo volivcev.