Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

1 Necenzurirano

Zakaj nas desnica straši, da je Ljubljana nevarna

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Francoska desnica se zbira okoli Le Penove, Macron razkurjen

Deli na:
Francoska desnica se zbira okoli Le Penove, Macron razkurjen

Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v luči prihajajočih predčasnih volitev danes na novinarski konferenci pozval, naj ga podprejo tisti, ki "bodo znali reči ne skrajnostim". Kritiziral je tako desnico kot levico, med drugim zaradi stališč glede Ukrajine in Gaze, obsodil je tudi potencialno povezovanje zmerne in skrajne desnice.

"Upam, da se bodo tisti, ki bodo znali reči ne skrajnostim, združili, ko bo napočil čas, in [...] zgradili skupen, iskren projekt, ki bo koristen za državo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal Macron.

Francoski predsednik je v nedeljo po hudem porazu proti skrajno desnemu Nacionalnemu zboru (RN) na evropskih volitvah sklical predčasne parlamentarne volitve, ki bodo potekale 30. junija in 7. julija.

Na današnji novinarski konferenci je znova zagovarjal to odločitev in dodal, da ne more ostati ravnodušen ob sporočilu ljudi, ki se čutijo preslišane. "Ko 50 odstotkov Francozov glasuje za skrajneže in imaš relativno večino v parlamentu, jim ne moreš reči, da boš nadaljeval, kot da se ni nič zgodilo," je dejal. Pri tem je imel v mislih skupne odstotka tako skrajno desnih kot skrajno levih strank.

Ob tem je namenil kritike tako levici kot desnici, ki se vsaka na svoji strani pred volitvami skušata povezati v dva večja bloka.

Macron je bil zlasti kritičen do zmerne desne stranke Republikancev (LR), katere vodja Eric Ciotti je v torek podprl možnost sodelovanja z RN. Republikanci so kot tradicionalna desna stranka v zadnjih desetletjih dosledno zavračali sodelovanje s skrajno desnico.


Ciottijevo potezo je zato ostro obsodilo tudi več pomembnih članov LR. Popoldan naj bi v stranki razpravljali o njegovi odstavitvi.

Skrajno desnico na čelu z RN je Macron obtožil še, da tudi po začetku vojne v Ukrajini ohranja "dvoumen odnos do Rusije", in da si prizadeva za izstop iz Nata.

Kritiziral je tudi francosko levico, potem ko so stranke socialistov, komunistov in zelenih ter skrajno leva Nepokorna Francija (FI) v ponedeljek zvečer napovedale, da se nameravajo na volitve podati s skupno listo.

"Skrajna levica želi balkanizirano vizijo naše politike in diplomacije. Takšno stališče ni mogoče, niti glede Ukrajine niti glede Bližnjega vzhoda," je dejal francoski predsednik, ki je Nepokorno Francijo obtožil tudi antisemitizma.

Francozi bodo tako po Macronovih besedah na volitvah lahko izbirali med "nenaravnimi zavezništvi dveh skrajnih skupin, ki se ne strinjajo skoraj o ničemer", ali njegovim liberalnim sredinskim blokom z "enotno vizijo države" tako doma kot v tujini.

"Predsednik republike mora določiti smer in vizijo, vendar ni njegov namen, da bi vodil kampanjo na parlamentarnih volitvah, zato tega ne bom počel. Vendar pa skrajni desnici leta 2027 ne želim predati ključev do oblasti," je še dejal Macron. V Franciji bodo namreč leta 2027 potekale naslednje predsedniške volitve.