Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Svet

Šok v Franciji: Macron po debaklu na evropskih volitvah sklical predčasne volitve za 30. junij

Deli na:
Šok v Franciji: Macron po debaklu na evropskih volitvah sklical predčasne volitve za 30. junij

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne volitve. Odločitev je sprejel po veliki zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah, ki je močno prehitela njegov Preporod. Kot je dejal, ne gre za dober rezultat za stranke, ki branijo Evropo.

Macron je v večernem nagovoru naznanil skorajšnji podpis sklica novih volitev, ki bodo v prvem krogu potekale 30. junija, v drugem pa 7. julija. Kot je dejal, je šlo za težko odločitev, a jo sprejema z zaupanjem v zmožnost Francozov, da bodo sprejeli najboljšo odločitev zase in prihodnje generacije. Meni tudi, da država potrebuje jasno večino.

Za nove volitve, dve leti po zadnjih, se je Macron odločil po napovedih izidov na današnjih evropskih volitvah, na katerih naj bi skrajno desni Nacionalni zbor osvojil več kot 30 odstotkov glasov, še enkrat toliko, kot jih je osvojil njegov sredinski in proevropski Preporod z zavezniki.

Kot je dejal Macron, gre za izid, ki ni dober za stranke, ki branijo Evropo. Izpostavil je, da so skrajno desne stranke v Franciji osvojile skoraj 40 odstotkov glasov. Poleg Nacionalnega zbora naj bi namreč še stranka Ponovno zavzetje osvojila več kot pet odstotkov glasov. "Skrajno desne stranke se krepijo povsod v Evropi (...) Gre za situacijo, s katero se ne morem sprijazniti," je dejal.

Macronova stranka sicer že sedaj nima večine v parlamentu, današnja zmaga Nacionalnega zbora pa predstavlja nov pritisk za njegovo vlado.Oči v državi poleg tega že usmerjajo tudi v prihodnje predsedniške volitve leta 2027, na katerih Macron po dveh mandatih ne bo mogel znova kandidirati, Marine Le Pen, osrednji obraz skrajne desnice, pa naj bi imela doslej največje možnosti za zmago.

Hčerka ustanovitelja stranke, nekdaj znane kot Nacionalna fronta, Jean-Marie Le Pena, je v zadnjih letih uspela prikazati zmernejšo podobo stranke, s čimer je postala lažje izvoljiva in na svojo stran pridobila tudi številne desnosredinske volivce.

Danes je v prvem odzivu že pozdravila izjemen uspeh za svojo stranko, vodenje katere je sicer prevzel 28-letni Jordan Bardella, in zagotovila, da so pripravljeni vladati državi.