Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Vladimir Putin na čelu Rusije ostal do leta 2024?

Deli na:
Bo Vladimir Putin na čelu Rusije ostal do leta 2024?

Foto: Reuters

Na skrajnem vzhodu Rusije so se z odprtjem volišč danes začele predsedniške volitve. Potekale bodo v devetih časovnih pasovih in bodo trajale do nedelje ob 18. uri po srednjeevropskem času, ko se bodo zaprla volišča v Kaliningradu. Nobenega dvoma ni, da bo med petimi kandidati zmagal sedanji premier Vladimir Putin.

Za predsedniški položaj se sicer potegujejo še kandidat Komunistične stranke Genadij Zjuganov, vodja liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski, multimilijarder Mihail Prohorov in nekdanji predsednik stranke Pravična Rusija Sergej Mironov. Analitiki poudarjajo, da nobeden od protikandidatov dejansko ni pravi Putinov tekmec. Predstavnikom opozicije se tudi tokrat ni uspelo prebiti skozi "birokratsko sito".

Putin, nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premiera znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko na čelu Rusije ostal do leta 2024.

Na predsedniški stolček se vrača ob množičnih demonstracijah opozicije, ki v Rusiji potekajo že od decembra lani in se bodo po napovedih nadaljevale že takoj po koncu volitev v nedeljo in ponedeljek.

Poznavalci opozarjajo, da so tokratni protesti v Rusiji najbolj množični po letu 1991 in menijo, da se Putinu v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem.

Zaradi izkušenj s preteklimi volitvami večina Rusov ne verjame, da bodo tokratne volitve potekale brez kršitev. Opozicija je volitve že označila za nepravične, oblasti pa trdijo, da so kritike neutemeljene.

Da bi odvrnil obtožbe o volilnih prevarah, je Putin ukazal, da na vseh voliščih, ki jih je več kot 90.000, postavijo spletne kamere. Tiskovna agencija AP poroča, da so kamere pred začetkom volitev pokazale marsikaj, kar bi lahko ostalo skrito.

Volitve potekajo v javnih prostorih in na enem od posnetkov se, sicer oblečen, zaljubljeni par objema na mizi, na drugem poteka plesna zabava, na tretjem pa praznovanje.