sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi suma kraje glasovnic so v Tržiču zaprli volišča

Deli na:
Zaradi suma kraje glasovnic so v Tržiču zaprli volišča

Foto: Bobo

Okrajna volilna komisija je zaradi domnevne kraje 100 glasovnic začasno zaprla vsa volišča v volilnem okraju, ki obsega občino Tržič, je na novinarski konferenci povedal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko. Volišča bodo ponovno odprli, ko bodo volilni odbori na novo označili še ne uporabljene glasovnice, je dodal.

Kot je dejal Vučko, bodo volilni odbori na vseh 23 voliščih ugotovili, kakšna volilna udeležba in koliko volivcev je do tistega trenutka, torej do zaprtja volišč, glasovalo. Volilne skrinjice se bodo zapečatile.

Nato bodo morali odbori na novo označiti še ne uporabljene glasovnice, zatem pa se bo glasovanje nadaljevalo. Po dogovoru z DVK se bo glasovanje na teh voliščih podaljšalo sorazmerno s časom, kot so bila volišča zaprta. Začasno zaprtje volišč je po njegovih besedah to prvi začasni ukrep, da bi se preprečile druge, morebitne hujše posledice.
 
Tržiška volišča so zaprli med 10.30 in 11.uro, ponovno pa bi jih lahko odprli kvečjemu po 13. uri, prej skoraj nemogoče, pravi Vučko. Vučko tako nagovarja volivce v Tržiču, naj do nadaljnjega ne hodijo na volišča, saj so zaprta, in naj počakajo na informacije medijev.
 
Glasovnice naj bi s sedeža okrajne volilne komisije ukradli med petkom in nedeljo. O dogodku pa je bil DVK obveščen okoli 11. ure. Tržiški volilni okraj ima po besedah Vučka nekaj čez 100.000 volilnih upravičencev.
 
DVK bo o tem, kakšne pravne odločitve bodo sprejeli oz. kakšno stališče bodo zavzeli, sporočili potem, ko bodo imeli popolno informacijo o dogodku, je povedal namestnik predsednika Državne volilne komisije Gorazd Kobler. Kot pravi, bi bilo sedaj preuranjeno govoriti o odločitvah.
 
Glede na to, da se bodo volišča v Tržiču zaprla kasneje, bodo iz tega okraja tudi kasneje prihajali delni, začasni volilni rezultati, pravi Vučko. Tako bo zvečer "pri ugotavljanju izida glasovanja treba imeti pred očmi, da so volišča odprta še v Tržiču," je dejal.
 
Tako bodo morali na DVK tudi dodatno preučiti, do kdaj bo sedaj trajal volilni molk. Vučko pravi, da obstaja možnost, da bodo morali z objavo začasnih, delnih izidov glasovanja tudi nekoliko počakati, dokler se ne zaprejo vsa volišča. "To bi bilo logično, o tem bo še odločala Državna volilna komisija," je dejal.
 
Sicer pa na DVK pravijo, da doslej še niso imeli takšnega primera, da bi morali zapreti vsa volišča v določenem volilnem okraju.