zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor ali Türk? Slovenija izbira predsednika

Deli na:
Pahor ali Türk? Slovenija izbira predsednika

Foto: Bobo

Volivke in volivci bodo v današnjem finalu predsedniške tekme odločali, kdo bo naslednjih pet let na čelu države: Borut Pahor ali Danilo Türk. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, do zaprtja volišč pa še vedno velja volilni molk.

Volivke in volivci bodo izbirali med kandidatoma, ki sta v prvem krogu volitev 11. novembra prejela največ glasov. Če na tokratnih volitvah volivci predsedniškega mandata ne bi vnovič podelili aktualnemu predsedniku Danilu Türku, bo Slovenija dobila četrtega predsednika v zgodovini samostojne države.

Doslej so bili na čelu države trije predsedniki. Dva mandata je bil to Milan Kučan, nasledil ga je Janez Drnovšek, leta 2007 pa je bil izvoljen Danilo Türk.

Svoj glas v prid enemu izmed kandidatov bo lahko oddalo 1.712.193 volilnih upravičencev. Po državi bo odprtih 3337 rednih volišč ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volitve potekajo tudi v tujini, na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih.



Volivci so obvestila o volišču in dnevu glasovanja na dom prejeli že pred prvim krogom, veljajo pa tudi za drugi krog. Na volišča lahko pridejo tudi brez obvestila, glasujejo pa na istem volišču kot v prvem krogu. Če pa volivec ne ve, kje je njegovo volišče, lahko to preveri s pomočjo posebne aplikacije na spletni strani Državne volilne komisije ali pa pokliče na brezplačno številko 080 28 18.

Volivec sicer za glasovanje potrebuje veljaven osebni dokument. Po prihodu na volišče - ko se bo podpisal v volilni imenik - bo prejel glasovnico, na kateri je tudi navodilo o glasovanju. Glasuje se tako, da se glasovnici obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata. Kandidata bosta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor in Danilo Türk.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.