madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Obama ali Romney? Američani gredo na volišča

Deli na:
Obama ali Romney? Američani gredo na volišča

Foto: Reuters

V ZDA bodo danes potekale splošne volitve, na katerih bodo volivci izbirali predsednika države, guvernerje zveznih držav, zvezne kongresnike, lokalne politične funkcionarje ter glasovali na referendumih. Prva volišča bodo odprli opoldne po srednjeevropskem času, zadnja pa se bodo zaprla v sredo zjutraj.

Svoje glasove so že danes ob šesti uri zjutraj po srednjeevropskem času oziroma ob polnoči po krajevnem času tradicionalno oddali volivci vasice Dixville Notch in nekaterih drugih zaselkov v državi New Hampshire. Sicer pa bodo po zveznih državah na vzhodu ZDA lahko volili že od 6. ure po krajevnem oziroma 12. ure po srednjeevropskem času.

Prva volišča se bodo zaprla v torek ob polnoči po srednjeevropskem času v večini okrožij držav Indiane in Kentucky. Nato se bodo ob enih zjutraj v sredo zaprla volišča v Georgiji, Južni Karolini, Vermontu, Virginiji in na Floridi. Kasneje bodo na vrsti še ostale države vse do Aljaske, kjer se bodo volišča zaprla šele ob 7. uri v sredo po srednjeevropskem času.

Razpored zapiranja volišč kaže, da bo uvodoma vodstvo v elektorskih glasovih, ki jih predsedniški kandidat osvaja z zmagami v posamezni državi, prevzel republikanec Mitt Romney. Za zmago je potrebno osvojiti 270 od 538 elektorskih glasov v 50 zveznih državah in prestolnici Washington.

Ankete so na nacionalni ravni ostale tesne do konca, čeprav je povprečje vseh anket organizacije RealClear Politics v samem "fotofinišu" pokazalo majhno prednost demokrata Baracka Obame, ki ima sodeč po državnih anketah tudi nekoliko lažjo pot do 270 elektorskih glasov kot Romney.

Predčasnih volitev se je do ponedeljka v 34 zveznih državah in prestolnici Washington udeležilo več kot 30 milijonov volivcev. Podatki o udeležbi kažejo, da je volilo več demokratov kot republikancev, vendar pa je razlika manjša kot leta 2008, ko je Obama premagal republikanca Johna McCaina. Na dan volitev pričakujejo udeležbo več kot 130 milijonov volivcev.

Loading...