Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na volitvah v Iranu se pričakuje zmaga konzervativcev

Deli na:
Na volitvah v Iranu se pričakuje zmaga konzervativcev

Mahmud Ahmadinedžad. - Foto: Reuters

V Iranu bodo danes parlamentarne volitve, na katerih naj bi bo pričakovanjih slavili vladajoči konservativci. Volišča se bodo odprla ob 5.30 po srednjeevropskem času. Volitve bodo prvi test za predsednika Mahmuda Ahmadinedžada po njegovi ponovni izvolitvi pred slabimi tremi leti.

Rezultati volitev sicer ne bodo imeli večjega vpliva na odnose islamske republike s svetom. Pereča vprašanja, kot so spor glede jedrskega programa, z njim povezane sankcije in možnost izraelskega napada, namreč zadevajo državo in so zunaj dosega iranskega parlamenta. Odločitve o teh vprašanjih sprejemajo vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej in njegovi svetovalci, medtem ko se politične stranke v glavnem prepirajo o notranjepolitičnih vprašanjih.

Več kot polovica od 3444 kandidatov, ki se potegujejo za 290 sedežev v parlamentu, je konservativcev, zvestih vladajoči eliti, ki zase pravijo, da sledijo načelom islamske revolucije. Po pričakovanjih bodo na volitvah dobili večino.

Iransko vodstvo si želi čim višjo volilno udeležbo, saj bo to pomemben pokazatelj podpore vladajoči eliti. Zadnjih volitev leta 2008 se je udeležilo 55,4 odstotka volivcev, na prejšnjih volitvah pa je udeležba dosegla tudi 70 odstotkov. Mediji napovedujejo, da bo na volišča tokrat prišlo okoli 60 odstotkov od 48 milijonov volilnih upravičencev.