testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Džohar Carnajev zadržan kot sovražni borec?

Deli na:
Bo Džohar Carnajev zadržan kot sovražni borec?

Foto: Reuters

Zdravstveno stanje hudo poškodovanega osumljenca za ponedeljkov teroristični napad na bostonskem maratonu ostaja resno. 19-letni Džohar Carnajev, ki so ga aretirali v petek zvečer, je med drugim izgubil veliko krvi. Bolnišnica, kjer ga zdravijo, je sicer strogo zavarovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po prijetju najstnika se zastavlja veliko vprašanj. Če si zdravstveno opomore, tako na primer še ni jasno, pred katerim sodiščem se bo moral zagovarjati. Je pa znano, da mu v primeru obtožbe grozi smrtna kazen.

Po nekaterih poročilih mu policija sploh še ni prebrala pravic. Ameriško pravo sicer v določenih primerih, ko je ogrožena javna varnost, policija zasliši osumljenca tudi brez tega, da mu preberejo pravice, in tudi brez odvetnika.

ZDA naj bi namreč po poročanju CNN Carnajeva zadrževale kot sovražnega borca, kar naj bi jim omogočilo zaslišanje brez odvetnika in drugih pravic. Nekateri ugledni ameriški pravniki sicer poudarjajo, da je to povsem v nasprotju z zakoni, saj okoliščine takšnega statusa ne dovoljujejo.

Sicer pa je ruska tiskovna agencija Itar-Tass danes poročala, da so ruske varnostne agencije v primeru bratov Carnajev vzpostavile stike s "tujimi partnerji". Novica ni uradna, jo je pa agencija pridobila iz dobro obveščenega vira.

Ruske agencije menda v tujino niso mogle posredovati kakšnih zelo uporabnih informacij, saj sta brata že dalj časa živela v tujini. Kot pomembno pa vir izpostavlja dejstvo, da je bil stik navezan in se nadaljuje.


Medtem ko se Džohar Carnajev zdravi v bolnišnici, je njegovega 26-letnega brata Tamerlana policija ubila v strelskem spopadu v petek zgodaj zjutraj. V javnost počasi curljajo informacije o njunem življenju.

Itar-Tass navaja, da sta se brata iz Kirgizistana leta 2001 preselila v Mahačkalo. Tam sta skupaj s sestrama Alino in Belo obiskovala šolo, marca 2002 pa sta se podala v ZDA.

Njun oče Anzor Carnajev je po prijetju Džoharja sinu sporočil, naj policiji pove čisto vse in naj bo pošten. V tem tednu je bil mladenič večkrat v stiku z očetom, ki živi v Mahačkali v ruski republiki Dagestan. Govorila sta tudi o tragediji v Bostonu, v pogovorih za ABC pa je njegov oče vseskozi zagotavljal, da je sin nedolžen, in ga pozival, naj se preda in se vrne v Rusijo, kjer naj bi ga čakala lepa prihodnost.

Oče je prepričan, da sta njegova sinova žrtev zarote, da sta prijazna mladeniča, 'angela', ki nimata pravih izkušenj z orožjem. V teorijo zarote verjame tudi njuna mati Zubejdat Carnajeva. Meni, da so starejšemu sinu podtaknile krivdo tuje agencije, ker sta bila muslimana.

Tamerlan je bil sicer poročen in je imel otroka. Družina njegove žene Katherine Russell je v pisni izjavi sporočila, da je smrt moža in očeta zanje "grozljiva tragedija", je poročal CNN. "Po grozi na maratonu vemo, da Tamerlana Carnajeva nismo nikoli zares poznali," so dodali in izpostavili, da jih je groza vsega trpljenja, ki ga je povzročil. Prosili so še za spoštovanje zasebnosti družine.

Ljudje, ki družino Carnajev poznajo, pravijo, da ni bil nihče od otrok nikoli nagnjen k nasilju ali verskemu ekstremizmu. Je pa očitno družina precej premožna, saj so otroci v Rusiji obiskovali prestižno šolo, sinova pa so poslali celo študirati v ZDA.