slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

ula furlan Svet24.si

Ima Ula Furlan popravljen nos?

andrej milutinovic Njena.si

Andrej Milutinovič: 'Nikoli ne bi imel debele ...

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

Svet

Bivši ruandski minister obsojen na dosmrtni zapor zaradi genocida

Deli na:

Mednarodno sodišče za vojne zločine v Ruandi je danes na dosmrtni zapor obsodilo nekdanjega ruandskega ministra za mladino Callixteja Nzabonimano. Spoznalo ga je za krivega, da je bil med glavnimi načrtovalci genocida v Ruandi leta 1994, v katerem je bilo ubitih okoli 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev.

Sodišče s sedežem v tanzanijski Arushi ga je spoznalo za krivega genocida, načrtovanja ter spodbujanja h genocidu in k iztrebljanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ključna za njegovo obsodbo je bila njegova udeležba na sestanku z drugimi ministri 18. aprila 1994 v kraju Murambi v provinci Gitarama, na katerem so sprejeli dogovor, da bodo "vzpodbujali pobijanje Tutsijev ... z namenom njihovega delnega ali popolnega uničenja v provinci Gitarama", so poudarili trije sodniki v sodbi.

Poudarili so še, da je Nzabonimana k pobijanju Tutsijev pozival tudi na javnih prireditvah v različnih delih province aprila, maja in junija 1994.

Bivši minister, ki so ga prijeli v Tanzaniji februarja 2008, je v sodni dvorani ravnodušno poslušal izrek sodbe, njegov odvetnik pa je napovedal, da se bodo na sodbo pritožili.

Loading...