jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Svet

Bivši ruandski minister obsojen na dosmrtni zapor zaradi genocida

Deli na:

Mednarodno sodišče za vojne zločine v Ruandi je danes na dosmrtni zapor obsodilo nekdanjega ruandskega ministra za mladino Callixteja Nzabonimano. Spoznalo ga je za krivega, da je bil med glavnimi načrtovalci genocida v Ruandi leta 1994, v katerem je bilo ubitih okoli 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev.

Sodišče s sedežem v tanzanijski Arushi ga je spoznalo za krivega genocida, načrtovanja ter spodbujanja h genocidu in k iztrebljanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ključna za njegovo obsodbo je bila njegova udeležba na sestanku z drugimi ministri 18. aprila 1994 v kraju Murambi v provinci Gitarama, na katerem so sprejeli dogovor, da bodo "vzpodbujali pobijanje Tutsijev ... z namenom njihovega delnega ali popolnega uničenja v provinci Gitarama", so poudarili trije sodniki v sodbi.

Poudarili so še, da je Nzabonimana k pobijanju Tutsijev pozival tudi na javnih prireditvah v različnih delih province aprila, maja in junija 1994.

Bivši minister, ki so ga prijeli v Tanzaniji februarja 2008, je v sodni dvorani ravnodušno poslušal izrek sodbe, njegov odvetnik pa je napovedal, da se bodo na sodbo pritožili.

loading...
Loading...