oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V bundestag izvoljena prva temnopolta poslanca

Deli na:
V bundestag izvoljena prva temnopolta poslanca

Foto: Reuters

V nemški parlament sta bila v nedeljo izvoljena prva temnopolta poslanca. Karamba Diaby (foto), ki je bil rojen v Senegalu, je bil izvoljen na listi socialdemokratov (SPD) v zvezni deželi Saška Anhalt na vzhodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V bundestag je bil izvoljen tudi poslanec nemško-senegalskega rodu Charles Huber.

51-letni Diaby že trideset let živi v Nemčiji, 12 let pa je nemški državljan. Leta 2008 je vstopil v SPD, leto kasneje pa je postal mestni svetnik v Halleju.

V kampanji je napovedoval, da si bo prizadeval za ohranitev minimalne plače za vse delavce, prizadeval pa si bo tudi za boljšo integracijo priseljencev v nemško družbo.

Po izobrazi je sicer doktor kemije, je poročen z Nemko, s katero imata dva otroka.

Huber, po poklicu igralec in producent, ki Nemcem ni neznan, pa je bil izvoljen na listi krščanskih demokratov (CDU). Rojen je bil v Nemčiji, mati je Bavarka, oče pa senegalski diplomat.

V vrstah krščanskih demokratov (CDU) pa je bil v nedeljo prvič izvoljen tudi musliman. 35-letna Cemile Giousouf, rojena v turški družini v Nemčiji, je bila izvoljena v Severnem Porenju Vestfaliji, po izobrazbi je magistra politologije in islamskih študij, doslej pa je delala kot državna uradnica.



"Verni ljudje, ne glede na to, kakšne vere so, imajo skupne interese. Tako muslimani kot kristjani v Nemčiji si želijo, da bi imeli njihovi otroci v šolah verouk," je nedavno dejala novo izvoljena poslanka.

V programu CDU je sicer zapisano, da si želijo Evropo, ki je zavezana krščanskim in zahodnim koreninam in živi v skladu z njimi.

Poslanec krščanskih demokratov (CDU) pa je tudi nizozemski kmet, ki se je iz svoje domovine preselil na vzhod Nemčije, Kees de Vries.

Mladost je preživel na kmetiji na Nizozemskem, po padcu komunizma pa je slišal, da se za kmete ponujajo dobre priložnosti v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Odšel je tja in danes ima 1300 hektarjev veliko farmo s 1000 kravami mlekaricami.

Kot politik se namerava osredotočiti na kmetijstvo, nasprotuje pa evropskim predlogom, da bi več kmetijskih subvencij namenili majhnim kmetijam na račun velikih farm. V vzhodnem delu Nemčije so namreč kmetije običajno zelo velike in zaposlujejo številne delavce.