stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bin Ladnov telesni stražar dobil zavetje v Črni gori

Deli na:
Bin Ladnov telesni stražar dobil zavetje v Črni gori

Foto: iStock

Jemenskega ujetnika v ameriškem taborišču za osumljene terorizma Guantanamo na Kubi so preselili v Črno goro, je v sredo sporočil Pentagon. Gre za nekdanjega telesnega stražarja pokojnega vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. V zloglasnem ameriškem taborišču sedaj ostaja še 79 ujetnikov.

V Črno goro so preselili Abdela Malika Ahmeda Abdela Vahaba al Rahabija, ki je bil v Guantanamu zaprt od januarja 2002. Njegovo izpustitev je priporočilo šest ameriških vladnih agencij oz. ministrstev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočil Pentagon.

Glede na dokumente, ki sta jih objavila WikiLeaks in New York Times, je Rahabi Jemenec in nekdanji telesni stražar pokojnega bin Ladna, s katerim je bil prek soproge tudi sorodstveno povezan.

Leta 1979 rojenega Rahabija so zajeli decembra 2001 skupaj s še 31 drugimi borci Al Kaide. Ameriška obveščevalna služba je to skupino poimenovala Umazanih 30, še kažejo razkriti dokumenti.

Pentagon je medtem v sredo izrazil hvaležnost črnogorski vladi za njeno humanitarno gesto in pripravljenost, da podpre ameriška prizadevanja za zaprtje Guantanama.

ZDA so v minulih mesecih pospešile postopke za izpustitev tistih ujetnikov iz Guantanama, za katere so pristojne službe že odobrile preselitev. Ameriški predsednik Barack Obama si taborišče želi zapreti še pred odhodom s položaja v začetku prihodnjega leta.

V Guantanamu je bilo od njegovega odprtja po invaziji na Afganistan pod vodstvom ZDA konec leta 2001 zaprtih skupaj 780 ujetnikov.

Njihovo preselitev je v zadnjih mesecih upočasnilo dejstvo, da številni med njimi prihajajo iz Jemna, kjer divja vojna. Zato jih ZDA selijo v tretje države, kjer naj bi jim omočili rehabilitacijo in jih nadzirali.

Izmed preostalih 79 ujetnikov so 25 že odobrili preselitev, po pričakovanjih pa naj bi jih izpustili še letos. Preostale, ki naj bi bili najnevarnejši, želi Obama postali v zapore v ZDA, a republikanci so se temu koraku že večkrat uprli.