nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bela hiša z novim načrtom za zaprtje Guantanama

Deli na:
Bela hiša z novim načrtom za zaprtje Guantanama

Foto: Reuters

Ameriška administracija dokončuje načrt za zaprtje taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi je v sredo sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. To je sicer zadnji v vrsti podobnih načrtov, ki se niso udejanjili kljub obljubi predsednika Baracka Obama iz leta 2009, da bo taborišče zaprl.

Earnest je še dejal, da nima nobenega smisla porabljati 100 milijonov dolarjev na leto za 116 ujetnikov, ki so še zaprti na Kubi. Dodal je, da bo ameriška administracija skušala zaobiti nasprotovanje kongresnih republikancev.

Zaprtju Guantanama sicer ne nasprotujejo le republikanci, ampak se tudi Obamovi demokrati bojijo, da jih bodo obtožili popustljivosti do teroristov, če bodo zagovarjali zaprtje taborišča.

Po Earnestovih besedah naj bi Obama tokrat čisto zares nameraval vložiti veto na predlog novega zakona o porabi obrambnega ministrstva, če mu kongres spet pošlje takega z določilom, ki blokira za zaprtje Guantanama potrebna sredstva. Obama je s tem grozil že velikokrat, vendar grožnje ni nikoli uresničil.

New York Times je medtem v sredo poročal, da je svetovalka za nacionalno varnost ZDA Susan Rice obrambnemu ministru Ashu Carterju naročila, da mora v 30 dneh sprejeti odločitev o selitvi ujetnikov iz Guantanama. Časopis poroča, da je minister to vzel na znanje, ni se pa zavezal, da bo to tudi storil.

Obama je obljubil, da bo zaprl Guantanamo skoraj takoj po prisegi na položaj predsednika ZDA leta 2009, a mu kongres ne da denarja in Obami se doslej ni zdelo vredno, da bi se spustil v spor s kongresom zaradi Guantanama. Čeprav nenehno zagotavlja, da ga želi zapreti, ima veliko drugih politično pomembnejših prioritet.