franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdska Arabija bo sprejela devet ujetnikov iz Guantanama

Deli na:
Savdska Arabija bo sprejela devet ujetnikov iz Guantanama

Foto: Arhiv Reporterja

Zloglasno taborišče za osumljene teroriste Guantanamo se še naprej počasi prazni, saj je Pentagon v soboto sporočil, da bo Savdska Arabija sprejela devet ujetnikov, s čimer se bo njihovo skupno število na Kubi zmanjšalo na 80.

Pentagon je izrazil hvaležnost Rijadu za humanitarno gesto in pomoč pri zapiranju Guantanama, kar sicer predsednik ZDA Barack Obama dela že vse od začetka leta 2009, pa mu še ni uspelo. Savdska Arabija je ujetnike sprejela pred Obamovim obiskom Rijada sredi prihodnjega tedna.

Predsednik ZDA je februarja kongresu predstavil načrt za zaprtje taborišča, ki predvideva selitev večine ujetnikov v druge države, tistih nekaj, ki jim ne morejo soditi zaradi pomanjkanja dokazov ali kršenja človekovih pravic, vendar menijo, da so zelo nevarni, pa naj bi preselili nekam v ZDA.

To je tudi največji problem, ker so kongresniki obeh strank zagnali velik preplah okrog osumljenih teroristov in vidijo vse mogoče nevarnosti, če jih preselijo na njihovo dvorišče. ZDA so sicer doslej sodno preganjale in zaprle številne teroriste, a jim še noben ni ušel iz zapora na ameriških tleh.