nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani Srbom poslali dva zapornika iz Guantanama

Deli na:
Američani Srbom poslali dva zapornika iz Guantanama

Foto: Arhiv Reporterja

Dva ujetnika iz ameriškega taborišča za osumljene terorizma Guantanamo na Kubi je ameriško zunanje ministrstvo preselilo v Srbijo, je sporočil Pentagon. Gre za Jemenca in Tadžika, v zloglasnem ameriškem taborišču pa sedaj ostaja še 76 ujetnikov.

Premestitev Tadžika Muhamadija Davlatova in Sada al Dajfija iz Jemna je soglasno priporočilo šest ameriških vladnih agencij oz. ministrstev, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil ameriški State Department.

Ameriški predsednik Barack Obama je kot eno svojih prvih uradnih dejanj po izvolitvi leta 2008 obljubil, da bo izpraznil in zaprl razvpito taborišče, za katerega kritiki menijo, da je omadeževalo ameriški ugled, in to zaradi nehumanega ravnanja z ujetniki.

Ameriško obrambno ministrstvo se je Srbiji zahvalilo "za humanitarno gesto in pripravljenost, da podpre nadaljnja ameriška prizadevanja za zaprtje taborišča v zalivu Guantanamo", je povedal ameriški zunanji minister John Kerry. Obenem je dodal, da "je pomembna humanitarna gesta v skladu z vodilno vlogo Srbije na svetovnem prizorišču".

ZDA v zadnjih mesecih pospešeno premeščajo ujetnike iz Guantanama, saj ga Obama želi zapreti, še preden ob začetku naslednjega leta zaključi svoj predsedniški mandat.

Guantanamo je sicer ameriško pomorsko oporišče, v katerem je od leta 2001, ko ga je odprla administracija takratnega predsednika Georgea W. Busha, bivalo okoli 780 ujetnikov.