Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden z guvernerji o zaščiti pravice do splava

Deli na:
Biden z guvernerji o zaščiti pravice do splava

79-letni ameriški predsednik Joe Biden. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši gostil guvernerje nekaterih demokratskih držav in z njimi razpravljal o ukrepih, s katerimi bi ženskam v republikanskih državah olajšali dostop do umetne prekinitve nosečnosti. Biden je zagotovil, da bo zvezna vlada storila vse, kar je v njeni moči.

Odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je odločanje o splavu vrnilo v roke zveznih držav je označil za grozljivo in skrajno, ki bo postavila na glavo številna življenja. "Delim javno ogorčenje nad tem ekstremističnim sodiščem," je dejal Biden.

Biden je agencijam zvezne vlade naročil, naj zaščitijo in pomagajo ženskam, ki bodo hotele na splav iz republikanskih v demokratske zvezne države, prav tako pa zvezna vlada namerava zagotoviti dostop do kontracepcijskih sredstev in tablet za umetno prekinitev nosečnosti.

Izrazil je mnenje, da mora kongres sprejeti zakon, ki bo zagotovil pravico do splava na celotnem ozemlju ZDA, vendar je ob tem priznal, da trenutno za to nimajo dovolj glasov, ker dva demokrata nasprotujeta ukinitvi obstrukcije oziroma filibustra.

Newyorška guvernerka Kathy Hochul ga je pozvala, naj izda dodatne izvršne ukaze, s katerimi bi lahko za ženske, ki želijo opraviti splav, odprli zvezne, vojaške in veteranske bolnišnice. Guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grisham pa ga je še opozorila, da so pri tem tudi staroselska plemena pripravljena pomagati z lastnimi zdravstvenimi kapacitetami.

Po sestanku se je Biden odpravil v domači Delaware, kjer bo v družinskem krogu praznoval ameriški dan neodvisnosti.