joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden na udaru zaradi dvomov v njegov spomin

Deli na:
Biden na udaru zaradi dvomov v njegov spomin

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Facebook/Joe Biden

Poročilo posebnega tožilca Roberta Hura o preiskavi zaupnih dokumentov, ki jih je predsednik Joe Biden odnesel iz Bele hiše, ko je končal mandat podpredsednika, ugotavlja, da je Biden namerno zadržal in razkril nekaj dokumentov, a ne priporoča kazenskega pregona. Postavlja pa pod vprašaj moč njegovega spomina, na kar se je Biden že ostro odzval.

Preiskava je trajala leto dni, nanašala pa se je na dokumente, ki so jih v letih 2022 in 2023 našli na Bidnovem domu in v njegovi pisarni. Iz poročila je razvidno, da je šlo za dokumente z najvišjo oznako tajnosti, povezani pa so bili z Afganistanom.

Medtem ko zaradi njihovega zadržanja glede na odločitev tožilca ne bo deležen pregona, pa so veliko pozornosti deležne navedbe v poročilu, da je bil Bidnov spomin med preiskovalnim zaslišanjem zelo omejen. Predsednik naj se ne bi spomnil, kdaj je umrl njegov sin Beau Biden, niti kdaj natančno je bil podpredsednik ZDA.

Hur naj bi se odrekel obtožnici tudi, ker je menil, da nobena porota ne bi obsodila starejšega moškega, ki se ne spomni več takih enostavnih stvari. "Gospod Biden bi se poroti verjetno zdel kot simpatičen, dobronameren starejši gospod slabega spomina," je zapisal Hur. Bela hiša in Biden so te navedbe ostro zavrnili.

Biden je po objavi poročila sprva dejal, da je zadeva zanj zaključena in dodal, da je imel preiskovalno zaslišanje oktobra lani v času, ko je bila njegova pozornost posvečena izbruhu vojne med Hamasom in Izraelom.


Kasneje je stopil pred novinarje in v čustvenem nagovoru branil svoje mentalne sposobnosti. "Z mojim spominom je vse v redu," je zatrdil. "Omenja celo, da se ne spomnim, kdaj je umrl moj sin. Kako si sploh upa to omenjati?" je dejal.

Biden je leta 2013 iz Bele hiše odnesel lastne beležke, kamor je kot podpredsednik ZDA zapisoval dnevna opažanja in med katerimi so bili tudi zaupni podatki. Hur je sporočil, da je Biden med zaslišanjem trdil, da je to njegova lastnina, saj so to odnašali domov vsi predsedniki in podpredsedniki pred njim.

Vse druge dokumente z oznako zaupno, ki so jih našli v nekdanjih Bidnovih pisarnah in na domu, pa je predsednik nemudoma brez težav predal preiskovalcem.

Proti bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu je bila pred tem zaradi napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vložena obtožnica in bivši predsednik je na svojem družbenem mediju Truth Social v odzivu v četrtek zapisal, da je Bidnov primer stokrat hujši od njegovega, ter dodal, da imajo ZDA dvotirni pravosodni sistem, v katerem je sam deležen nepoštenega pregona.

Hur je sicer v poročilu izpostavil bistvene razlike med njunima primeroma, med drugim da je Biden sodeloval s preiskavo, Trump pa ni, temveč je trdil, da dokumentov nima in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu, potem ko jih je januarja 2020 odnesel iz Bele hiše na Florido.