favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Biden ob 30. rojstnem dnevu Slovenije poslal čestitko Pahorju

Deli na:
Biden ob 30. rojstnem dnevu Slovenije poslal čestitko Pahorju

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je pred slovenskim dnevom državnosti poslal čestitko predsedniku republike Borutu Pahorju, so sporočili iz Pahorjevega urada. Ob 30. rojstnem dnevu Slovenije je Biden čestital vsem Slovenkam in Slovencem in dodal, da je Slovenija cenjen partner in prijatelj ZDA.

"Odkar se je pred 30 leti osamosvojila, je vodilna pri promociji regionalne varnosti in vključitvi Zahodnega Balkana v evroatlantske institucije. Slovenija s svojo zavezanostjo zavezništvu Nato in mirovnim misijam prispeva k miru in varnosti po svetu," je izpostavil Biden v svoji čestitki.

Izpostavil je poseben pomen dejstva, da 30. obletnica državnosti Slovenije sovpada tudi z drugim predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Biden to vidi kot izjemno priložnost, da Slovenija prispeva h krepitvi odpornosti EU na zdravstvene krize in kibernetske napade.

To je tudi priložnost, da se še dodatno poudari evropsko zavezanost človekovim pravicam in vladavini prava ter okrepi evropsko perspektivo sosednje regije Zahodnega Balkana, je zapisal.

Predsednik ZDA je v pismu Pahorju še dodal, da so skupne demokratične vrednote, družinske vezi in prijateljstvo čvrsta podlaga slovensko-ameriškega prijateljstva. "To prijateljstvo in partnerstvo bomo še krepili z medsebojnim gospodarskim sodelovanjem, investicijami, energetskim sodelovanjem in tehnološkimi inovacijami," je izpostavil glede na sporočilo iz urada predsednika republike.

Dodal je še, da se ZDA veselijo nadaljnjega sodelovanja s Slovenijo kot zaveznico v Natu in strateško partnerico pri promociji stabilnosti in napredka v Evropi, ki naj bo enotna, svobodna in v miru.