Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

meghan markle Svet24.si

VIDEO: Meghan spregovorila o rasnem nasilju v ZDA

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Špela Grošelj Njena.si

Trenutek nepazljivosti je pri Špeli Grošelj ...

Svet

Biden temnopoltemu radijcu: Če veš, ali si zame ali za Trumpa, potem nisi črn

Deli na:
Biden temnopoltemu radijcu: Če veš, ali si zame ali za Trumpa, potem nisi črn

Joe Biden - Foto: Profimedia

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v petek padel v težave zaradi neprimerne izjave, po katerih je sicer znan že vso svojo politično kariero. Temnopoltemu radijskemu voditelju je namreč dejal, da če ne ve, ali je zanj ali za Donalda Trumpa, potem ni črn. Biden se je čez nekaj ur opravičil.

"Ne bi smel biti tak pametnjakovič. Nihče ne bi smel voliti za katerokoli stranko na osnovi rase, vera ali porekla," je povedal Biden med na hitro sklicano telekonferenco s člani Temnopolte gospodarske zbornice ZDA.

Biden se glede glasov temnopoltih volivcev razumljivo počuti razigranega, saj je bil podpredsednik pri prvem temnopoltem predsedniku ZDA Baracku Obami, temnopolti volivci pa so ga praktično dvignili od mrtvih na strankarskih volitvah v Južni Karolini, kamor je prišel z usihajočo kampanjo in velikim zaostankom za Berniejem Sandersom.

Zmaga v Južni Karolini ga je izstrelila do nominacije, ki jo je potrebno le še potrditi na konvenciji stranke. Med temnopolto ameriško mladino popularni radijski voditelj, ki se je uradno preimenoval v Charlamagne Tha God, je Bidna spraševal, kaj vse bo storil za temnopolte oziroma zakaj naj glasujejo zanj kot demokrata, čeprav so temnopolti zadnja desetletja redno volili demokrate in od tega menda nimajo veliko.

Biden mu je odgovoril, naj ga ne lomi in naj pogleda njegovo politično kariero do danes, ni pa naravnost vprašal, ali voditelj morda resno misli, da so republikanci storili kaj več za temnopolte, razen pred dvema stoletjema, ko je republikanski predsednik Abraham Lincoln med državljansko vojno odpravil suženjstvo.Voditelj je Bidnu tudi očital, da razmišlja o beli senatorki Amy Klobuchar kot svoji podpredsedniški kandidatki in ga spomnil, da so mu temnopolti v Južni Karolini rešili kariero, zato nekaj pričakujejo v zameno. Biden je že prej obljubil, da bo imenoval prvo temnopolto vrhovno sodnico, med oddajo pa je zagotovil, da ima na seznamu možnih podpredsedniških kandidatk tudi veliko temnopoltih žensk.

Bidnovi sodelavci so nato želeli končati intervju, a je voditelj dejal, da se tako ne dela s temnopoltim medijem. Pred slovesom je Biden voditelju navrgel, da če ima res težave pri odločitvi zanj ali za republikanca Donalda Trumpa, potem ni črn.

Izjava je eksplodirala kot bomba, najbolj pri republikancih, ki so se od izbruha pandemije novega koronavirusa v ZDA skrivali pred vprašanji o Trumpovih izjavah. Naenkrat so bili polni ogorčenja, da si lahko politik privošči tako arogantno izjavo do temnopoltih. Tudi Trump se je na Twitterju odzival s polno paro.

Oglasili so se tudi temnopolti voditelji in Bidna opozarjali, da njihovi glasovi niso zajamčeni, zato je demokrat nemudoma gasil požar pri Temnopolti gospodarski zbornici ZDA. Bidnova kampanja je skušala pojasniti, da je bila izjava izrečena na koncu intervjuja, ko sta se Biden in voditelj že šalila in zbadala.

loading...
Loading...