vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

fred-astaire Odkrito.si

Tako življenje je imel, preden je postal ...

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović: Če bo nekdo iz Hrvaške glasoval za sankcije proti Dodiku, je zame izdajalec

Deli na:
Milanović: Če bo nekdo iz Hrvaške glasoval za sankcije proti Dodiku, je zame izdajalec

Zoran Milanović - Foto: Bobo

Hrvaški predsednik Zoran Milanović se je včeraj odločno postavil za srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki je s svojimi izjavami in dejanji pogosto deležen obsodb EU in zahodnih držav. Dodika je označil za "sogovornika" in izrazil odločno nasprotovanje uvedbi sankcij proti vodji bosanskih Srbov.

"Dodik ni etnonacionalist, ni šovinist niti ne širi etničnega sovraštva," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Milanović. "On je sogovornik," je dejal za novinarje ob obisku tovarne Kraš v Zagrebu.

Milanović tudi nasprotuje evropskim sankcijam, kakršne so proti Dodiku uvedle ZDA. Washington je proti Dodiku v začetku meseca uvedel sankcije zaradi ogrožanja stabilnosti BiH in regije ter tudi zaradi napovedi umika Republike srbske iz niza osrednjih institucij BiH.

"Če bo nekdo iz Hrvaške glasoval za te sankcije, je zame izdajalec. Potem bom jaz predstavljal Hrvaško na Evropskem svetu," je dejal, pri čemer naj bi namignil na hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, s katerim imata pogosto nasprotujoča si stališča.Milanović je komentiral tudi proslavo ob dnevu Republike srbske 9. januarja, za katero je dejal, da je to "slab datum", saj so po njem sledili grozni zločini na ozemlju današnje Republike srbske. "To jih bo preganjalo kot temna senca," je menil in izbiro tega datuma označil za "politično nespametnega".

V Republiki srbski 9. januarja praznujejo "dan republike", in sicer v spomin na ta dan leta 1992, ko so nekateri poslanci tedanjega parlamenta SR BiH razglasili Srbsko republiko BiH. Ustavno sodišče BiH je že leta 2016 sprejelo sodbo, s katero je razveljavilo del zakona o praznikih v Republiki srbski, ki je določil 9. januar za praznik republike.

Hrvaški predsednik se je obregnil tudi ob vodjo bošnjaške Stranke demokratične akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića, za katerega je dejal, da "kupuje čas", zato da bi volitve v BiH potekale po starem volilnem sistemu, ki diskriminira Hrvate.