reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Barroso: Obstoj evroobmočja ni več ogrožen

Deli na:
Barroso: Obstoj evroobmočja ni več ogrožen

Foto: Reuters

Po mnenju predsednika Evropske komisije Joseja Mauela Barrosa obstoj evroobmočja ni več ogrožen. "Menim, da je eksistencialna kriza mimo," je v četrtek na Dunaju dejal Barroso, za katerega je trenutno prioriteta boj proti brezposelnosti v EU. Poleg tega prvi mož Evropske komisije ni izključil možnosti tretjega mandata.

"Pred letom dni se je govorilo o koncu evra. S strani investitorjev ni bilo nobenega zaupanja," je dejal Barroso, a dodal, da se sedaj zaupanje v evro vrača. Resda so socialne razmere v nekaterih državah članicah "grozne", vendar si je treba prizadevati za ponovno pridobitev zaupanja potrošnikov in podjetij ter uvesti reformne ukrepe, je menil.

"Brez finančne stabilnosti ni rasti," je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom dejal Barroso, poroča avstrijska tiskovna agencija AFP.

Izrecno je Barroso pozval vse evropske politike, naj se v trenutni krizi "uprejo vsaki obliki poenostavitev in stigmatizacije dela Evrope". Konec koncev so vse države preživele dobre in slabe čase, je dejal glede predsodkov do južnih držav. "Zaradi krize obstaja vse večji prepad med severnimi in južnimi državami in to me resno skrbi," je dejal.


V krizi potrebujemo solidarnost in odgovornost, je poudaril. Države v krizi bi morale pokazati več odgovornosti in ne "valiti krivde na druge", medtem ko bi morale druge države "ponuditi roko pomoči". Blagostanje držav v krizi je namreč tudi v njihovem interesu, saj bodo same imele največ koristi od cvetočega skupnega trga. "Kar je slabo za eno državo, ne more biti dobro za drugo," je prepričan Barroso.

Prednostna naloga je po njegovem mnenju trenutno boj proti brezposelnosti. V zvezi s tem je pohvalil "uspešen avstrijski model" jamstev za mlade, ki se je sedaj preselil tudi na evropsko raven. Izrazil je optimizem, da bi lahko sredstva sklada za izvajanje programa, ki so trenutno določena na šest milijard evrov za sedem let, še povišali.

Poleg tega je Barroso v četrtek dejal, da se še ni odločil, ali se bo potegoval za še tretji mandat na čelu Evropske komisije. "Moj mandat traja do oktobra 2014, takrat bom sprejel odločitev o sebi," je dejal.

Ob tem je tudi ponovil svoj poziv največjim evropskim strankam, naj vsaka predlaga svojega kandidata za predsednika komisije na volitvah v Evropski parlament junija 2014. "To bi dalo volitvam evropsko dimenzijo. Stranke bi lahko pojasnile, kaj želijo za Evropo," je še dejal.