podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar ne bo pristal na ultimat socialistov, ki mu vsiljujejo Fajonovo

Deli na:
Cerar ne bo pristal na ultimat socialistov, ki mu vsiljujejo Fajonovo

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar zavrača neprimeren in neutemeljen ultimat evropskih socialistov, ki Sloveniji vsiljujejo evropsko poslanko Tanjo Fajon kot "naravno kandidatko" za članico Evropske komisije, so sporočili iz kabineta premierja. Sporočili so še, da bo vlada ime novega kandidata v Bruselj poslala v kratkem.

Kot so zapisali v kabinetu, je premier presenečen nad današnjo izjavo vodje skupine socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Giannija Pittelle, ki Sloveniji vsiljuje evropsko poslanko Tanjo Fajon kot "naravno kandidatko" za mesto članice Evropske komisije.

Predsednik vlade odločno zavrača takšna ultimativna sporočila. Kot poudarja, v skladu z lizbonsko pogodbo kandidate za komisarje predlagajo države članice, torej kandidata za novega komisarja oz. komisarko lahko predlaga le nova slovenska vlada. "Vsekakor te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu," poudarja Cerar.

Ob tem premier opaža, da je tudi skupina Evropske ljudske stranke (EPP) izrazila javno podporo Fajonovi, čeprav je ni predlagal ne prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ne nova slovenska vlada.

"Predsednik vlade pričakuje, da bodo politične skupine v Evropskem parlamentu spoštovale pravni red EU in temeljna načela demokratičnosti pri izbiranju kandidatov za komisarje," še piše v sporočilu.

V kabinetu predsednika vlade poudarjajo še, da je odrekati največji vladni in parlamentarni stranki odločilno besedo pri izbiri novega kandidata za člana Evropske komisije "nedemokratično in v popolnem nasprotju s pravili EU".

V kabinetu premierja so zapisali še, da bo vlada po današnjem odstopu Alenke Bratušek od komisarske kandidature v najkrajšem možnem času poslala v Bruselj ime novega kandidata oz. kandidatke za slovenskega člana komisije.