evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci EPP Cerarja pozivajo, naj Junckerju namesto Bratuškove predlaga drugo ime

Deli na:
Poslanci EPP Cerarja pozivajo, naj Junckerju namesto Bratuškove predlaga drugo ime

Foto: Bobo

Končna potrditev samokandidature Alenke Bratušek "vzbuja dvome v zakonitost postopka in spoštovanje temeljnih moralnih načel", so evropski poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) pisali predsedniku vlade Miru Cerarju. "Ne predstavljamo si kako bi lahko ena od najodgovornejših vlog v Evropski zvezi opravljal nekdo, ki je javno ploskal ciničnemu norčevanju iz Evropske zveze," ga opozarjajo in ga pozivajo, naj predsedniku Evropske komisije Junckerju posreduje novega kandidata.

Pismo evropskih poslancev Cerarju:

Spoštovani gospod predsednik vlade!

Podpisani evropske poslanke in poslanci izražamo zaskrbljenost zaradi kandidature ge. Alenke Bratušek za mesto podpredsednice Evropske komisije za področje energije.

Postopek kandidiranja znotraj vlade je bil dejansko izveden na način samokandidature, končna potrditev pa vzbuja dvome v zakonitost postopka in spoštovanje temeljnih moralnih načel. Strinjamo se z nekdanjim ministrom za pravosodje dr. Rajkom Pirnatom, da končno potrjevanje kandidatur s strani vlade ni bilo zakonito. K temu se nam zdi vprašljiv odnos kandidatke ge. Bratušek do Evropske zveze. Ne predstavljamo si kako bi lahko ena od najodgovornejših vlog v Evropski zvezi opravljal nekdo, ki je javno ploskal ciničnemu norčevanju iz Evropske zveze. Občutljivost za omenjena dejstva med kolegi v Evropskem parlamentu narašča. Pred nami so zaslišanja kandidatov za komisarja. Želeli bi si, da slovenska kandidatura za komisarja ne bi vzbujala nobenih dvomov glede zakonitosti, morale, kompetentnosti in evropske naravnanosti.

Izbor predsednika Evropske komisije g. Junckerja je omejen na kandidate, ki jih posreduje vlada države članice. Kot predsednik vlade imate glede predlaganja kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije besedo in možnost vplivanja. Menimo, da bi jo glede na opisana dejstva morali uporabiti ter posredovati predsedniku Evropske komisije novo kandidaturo. Tako bi prispevali tudi h krepitvi kredibilnosti Slovenije navznoter in navzven.

Veseli bi bili Vašega pozitivnega odziva, hkrati pa Vam izražamo pripravljenost za državotvorno sodelovanje na področjih, na katerih bi lahko prispevali k napredku Slovenije in Evropske zveze.
Z vljudnimi pozdravi,

Milan Zver, evropski poslanec
Lojze Peterle, evropski poslanec
Romana Tomc, evropska poslanka
France Bogovič, evropski poslanec
Patricija Šulin, evropska poslanka