pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker "miren" ob izbruhu luksemburške davčne afere

Deli na:
Juncker "miren" ob izbruhu luksemburške davčne afere

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, dolgoletni bivši luksemburški premier, je ob razkritju skrivnih poslov luksemburških oblasti z mednarodnimi korporacijami, ki omogočajo izogibanje davkom, v središču pozornosti kritične javnosti. A Luksemburžan je ob izbruhu afere "miren", je povedal govorec Evropske komisije Margaritis Schinas.

Na vprašanje, kakšen je bil Junckerjev odziv, ko je zjutraj videl naslovnice evropskih medijev, je Schinas odgovoril, da je predsednik "miren". V najstniškem žargonu bi lahko uporabili besedo "cool", je dodal glavni govorec Junckerjeve komisije.

V Bruslju poudarjajo, da je to "značilen primer, ki se nanaša na državne pomoči". Vse članice si prizadevajo za spodbujanje svojih gospodarstev tudi z državnimi pomočmi, naloga komisije pa je zagotoviti, da te sheme ne izkrivljajo konkurence, je izpostavil Schinas.

Bivši evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je zaradi suma nepravilnosti že lani začel pregledovati davčne posle v sedmih državah, med katerimi so poleg Luksemburga še Irska, Malta, Ciper, Belgija, Velika Britanija in Nizozemska.

Teh sedem držav je komisija pozvala, naj posredujejo specifične informacije, in na podlagi teh informacij je pred nekaj tedni začela temeljite preiskave v treh državah, med katerimi sta Luksemburg in Irska, je pojasnil govorec komisije.

Oktobra je evropski varuh konkurence začel pregledovati, ali so luksemburški davčni posli z ameriškim spletnim trgovcem Amazonom in finančnim delom italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiatom nedovoljena državna pomoč.

To delo bo sedaj nadaljevala nova komisarka za konkurenco, Danka Margrethe Vestager, ki bo zagotovila, da bodo luksemburški davčni posli v skladu z evropsko zakonodajo, sicer pa lahko od Luksemburga zahteva popravne ukrepe.


Luksemburški premier Xavier Bettel je po poročanju luksemburških medijev sicer včeraj zanikal nepravilnosti. "Luksemburg se drži nacionalnih zakonov in mednarodnega pravnega reda," je zatrdil.

Dolgoletni bivši luksemburški premier Juncker pa se za zdaj osebno še ni odzval. V sredo pa je na vprašanje na to temo odgovoril, da se ne bo neposredno vpletal v preiskave, povezane z njegovo domovino, saj jih vodi komisarka Vestagerjeva.

V Evropskem parlamentu zahtevajo pojasnila. Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt komisijo poziva, naj takoj pride v parlament pojasnit, ali so te prakse v skladu z evropsko zakonodajo. Evropski socialisti zahtevajo posebno razpravo o tem na plenarnem zasedanju prihodnji teden v Bruslju.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je prepričan, da bo komisija ustrezno ukrepala, a obenem zaskrbljen nad dejstvom, da so bile takšne prakse v nekaterih državah pravno mogoče, zato poziva k ustavitvi sistemskega izogibanja davkom v Evropi.

V komisiji so zatrdili, da si Juncker, ki se ga je v medijih prijel vzdevek "boter" spornega luksemburškega davčnega sistema, želi premika k bolj usklajenim davčnim sistemom v Evropi in da je zavezan boju proti davčnim goljufijam.

Davčno afero je sprožilo razkritje mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu. Med mednarodnimi korporacijami, vpletenimi v sporne posle, navajajo Pepsi, Ikeo, GlaxoSmithKline in Volkswagen.

Na vprašanje, kako komentirajo časovni vidik afere, ki je izbruhnila ob začetku dela nove komisije pod vodstvom Junckerja, potem ko je ta namenil nekaj ostrih besed nekaterim voditeljem v uniji, je govorec komisije odgovoril, da ne bo sodeloval v zarotniških razpravah.