Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Svet

Barnier: Dogovor o brexitu še mogoč ta teden, a pot do njega vse težja

Deli na:
Barnier: Dogovor o brexitu še mogoč ta teden, a pot do njega vse težja

Michel Barnier - Foto: Bobo

Dogovor o urejenem brexitu je še mogoče doseči ta teden, vendar pa se zdi pot do njega vse težja in težja, je ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier ob prihodu na zasedanje ministrov EU za evropske zadeve v Luksemburgu. "Skrajni čas je, da dobre namene spremenimo v pravno besedilo," je opozoril.

Barnier, ki danes v Luksemburgu ministre članic unije obvešča o poteku pogajanj o brexitu, je še poudaril, da mora biti dogovor dober za vse, za celotno Združeno kraljestvo in za celotno EU.

Tudi britanski minister za brexit Stephen Barclay je danes ob prihodu na zasedanje v Luksemburgu dejal, da je ločitveni dogovor z EU "še vedno zelo mogoč".

Iz Luksemburga sicer danes ni pričakovati posebnih novic, čeprav se čas izteka, saj je brexit, ki sta ga unija in Britanija zaradi razmer na Otoku že dvakrat preložili, načrtovan konec meseca.


Finski premier Antti Rinne je v ponedeljek v Helsinkih ocenil, da je skoraj nemogoče doseči dogovor o brexitu pred zasedanjem voditeljev članic unije konec tedna in da je potrebnega več časa, kar pomeni pogajanja tudi po vrhu.

V Bruslju so sicer konec minulega tedna izpostavili premik v pogovorih o brexitu, ki so ga ponazorili z metaforo z "vstopom v predor". V bruseljskem žargonu to pomeni, da se pogajanja intenzivirajo, saj obe strani vidita vsaj žarek svetlobe na koncu predora.

Kakršen koli dogovor pogajalcev obeh strani morata sicer potrditi še oba parlamenta - britanski in evropski. Če bi pogajalci dogovor dosegli in bi zmanjkalo časa za njegovo potrditev, bi bila po neuradnih navedbah mogoča kratka "tehnična" preložitev.

Bolj se bliža konec meseca, verjetnejši je scenarij brexita brez dogovora. To bi bila "katastrofa", je danes v Luksemburgu ocenil nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth.

loading...
Loading...