Revija Reporter
Slovenija

Šarec ali Janša? Ozadja sestavljanja vladne koalicije

Igor Kršinar

8. jul. 2018 20:00

Deli na:

Pravljice o tretji vlade Janeza Janše je verjetno konec. Potem ko mu je podporo odpovedala še Ljudmila Novak, bo za svojo koalicijo še težje prepričal stranke levo od sredine.

Z Janševo neizvolitvijo bi se okrepile možnosti za vstop NSI v koalicijo Marjana Šarca in njegovo vlado. Ostaja pa vprašanje, ali bo prvak SDS sploh sprejel mandat za prvi poskus oblikovanja vladne koalicije oziroma ali mu ga bo predsednik Borut Pahor zaupal, če ne bo dobil ustreznega zagotovila, da mu ga Janša ne bo vrnil pred glasovanjem v državnem zboru.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako se je Pahor znašel v precepu; o matematiki z glasovi, ki se nikomur ne izide v prid; do kdaj mora Pahor najti mandatarja; kdaj bi se lahko začeli postopki za predčasne volitve; zakaj je za sestavo vlade ključna odločitev NSi; kako bi Šarec lahko postal talec skrajnežev iz Levice; o predporodnih krčih nove koalicije; o medijskem napadu Cerarja na Židana; zakaj bi bil Cerar z Janšo srečnejši; koliko desna bi bila v resnici Janševa vlada.